Τ ην περασμένη Δευτέρα, την ίδια ακριβώς ημέρα που η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή ψήφιζε τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου για την τρίτη αξιολόγηση, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ συγκαλούσε ευρεία συνάντηση στη Φρανκφούρτη με καλεσμένους τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, τους έλληνες τραπεζίτες και κορυφαίους παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μας. Πρώτο πιάτο στο μενού, η επόμενη μέρα μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου και μια πρώτη γεύση για το νέο τέταρτο πρόγραμμα που ετοιμάζουν οι δανειστές για την Ελλάδα.

Η ενεργοποίηση Βάιντμαν, του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη που προβάλλει ως ο ισχυρότερος υποψήφιος για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στέλνει ηχηρά μηνύματα στη χώρα μας. Τα οποία, την επομένη, ανέλαβε να συμπυκνώσει με δημοσιεύματα για την Ελλάδα ο γερμανικός και ο αγγλοσαξονικός Τύπος. Ολα κινούνταν σε μία κοινή συνισταμένη: η ελληνική κυβέρνηση πέρασε τα νέα σκληρά μέτρα της τρίτης αξιολόγησης, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος. Οι δανειστές και οι αγορές φοβούνται ότι οι μεταρρυθμίσεις και άλλα αντιδημοφιλή μέτρα που επιβλήθηκαν στα χρόνια των Μνημονίων μπορεί να ανατραπούν από τη σημερινή κυβέρνηση για εκλογικούς σκοπούς μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. Γι’ αυτό και θεωρούν παρακινδυνευμένο το ενδεχόμενο να αφεθεί η Ελλάδα μόνη της στις αγορές, χωρίς νέο πρόγραμμα και δεσμεύσεις που θα εξασφαλίζουν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι μόνο η επιστράτευση Βάιντμαν που δείχνει ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό ασφυκτική γερμανική επιτήρηση, χωρίς καν ακόμη να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία.

Ο αντικαταστάτης του Ντεϊσελμπλούμ, πορτογάλος νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, αποτελεί σαφέστατη γερμανική επιλογή που χαίρει της ιδιαίτερης εκτίμησης του Σόιμπλε. Τον αποκάλεσε, άλλωστε, «Ρονάλντο της οικονομίας». Ο Σεντένο δεν άργησε να στείλει το σήμα του στη χώρα μας, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Θα συζητηθεί μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος και εφόσον χρειαστεί, είπε ο πορτογάλος, επαναλαμβάνοντας κατά λέξη τη γερμανική ατάκα των τελευταίων ετών. Αλλά και ο ολλανδός νέος πρόεδρος του EuroWorking Group Χας Φάιλμπριφ, που αντικαθιστά τον Τόμας Βίζερ, ήταν μέχρι τώρα το δεξί χέρι του Ντεϊσελμπλούμ με ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην επιβολή του τρίτου Μνημονίου στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις. Πού να σχηματιστεί και η κυβέρνηση στη Γερμανία…

Ακόμη ένα μάθημα για όσους ήλπιζαν ότι οι καθυστερήσεις σχηματισμού της γερμανικής κυβέρνησης θα χαλάρωναν τη στάση των δανειστών στο ελληνικό ζήτημα ή όσους ακόμη εξακολουθούν να πιστεύουν σε ένα θαύμα από τη δημιουργία του μεγάλου συνασπισμού, με την ανάληψη από τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD του υπουργείου Οικονομικών. Το ερώτημα όμως που εξακολουθεί να απασχολεί παράγοντες με γνώση των ευρωπαϊκών διεργασιών και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές είναι αντίστροφο: Ποιες άλλες, ενδεχομένως, δυσάρεστες εκπλήξεις μπορεί να επιφυλάσσονται για τη χώρα μας από τους δανειστές στο νέο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, που θα οριστικοποιηθεί μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία; Και μάλιστα την ώρα που η Ελλάδα θα ζει στον κόσμο των εκλογών και της παροχολογίας;