Τον «καλό φίλο» Βίκτορ Ορμπαν υποδέχθηκε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή στη χειμερινή ημερίδα της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) ο αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ.

Η παρουσία του ούγγρου πρωθυπουργού στην κομματική εκδήλωση της CSU μόλις δύο μέρες πριν από την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό «μεγάλου» συνασπισμού και οι απόψεις που διατυπώθηκαν για το προσφυγικό προκαλούν σχόλια και αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Ο Ζεεχόφερ υποδέχθηκε με θερμό εναγκαλισμό τον Ορμπαν στην Ανω Βαυαρία και, σύμφωνα με ανακοίνωση, οι δυο τους συζήτησαν θέματα ασφάλειας των συνόρων και οικονομικής συνεργασίας.

Ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς είχε ήδη πριν από την άφιξη του Ορμπαν μιλήσει για πρόκληση εκ μέρους της CSU και είχε τονίσει ότι περίμενε από τον κ. Ζεεχόφερ να θέσει στον προσκεκλημένο του το ζήτημα της υποδοχής προσφύγων στο πλαίσιο της δίκαιης κατανομής μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και το θέμα της ελευθερίας του Τύπου.

Σουλτς: Ο Ορμπαν ακολουθεί επικίνδυνη λογική

Σε ό,τι αφορά την πολιτική για τους πρόσφυγες, ο Ορμπαν ακολουθεί «επικίνδυνη λογική», δήλωσε ο Σουλτς στην Bild, αναφερόμενος στην άποψη του ούγγρου πολιτικού ότι το προσφυγικό είναι πρόβλημα δημοκρατίας για τους λαούς της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο Βίκτορ Ορμπαν δεν εξέπληξε κανέναν όταν ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας: «Δεν θέλω να φανώ ασεβής, για αυτό δεν θα μιλήσω για τις επικείμενες διερευνητικές συνομιλίες στη Γερμανία. Για μένα το μεταναστευτικό είναι όλο και περισσότερο ένα πρόβλημα δημοκρατίας για την Ευρώπη».

Την άνοιξη θα διεξαχθούν εκλογές στην Ουγγαρία και το κόμμα του βρίσκεται ήδη σε τροχιά απόλυτης πλειοψηφίας, ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε με σαφέστατα προεκλογική διάθεση, υποστηρίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα η βούληση του λαού δεν γίνεται σεβαστή.

«Ο ευρωπαϊκός λαός θα υποχρεώσει τώρα (τους πολιτικούς) να λάβουν υπόψη τους τη βούλησή του στο θέμα της μετανάστευσης», πρόσθεσε, ενώ στεκόταν δίπλα στον κ. Ζεεχόφερ, ο οποίος αργότερα δήλωσε ότι η Ουγγαρία προστατεύει τα νότια σύνορα της Βαυαρίας και πως προσκάλεσε τον ούγγρο πρωθυπουργό λόγω της στενής φιλίας και του σεβασμού που συνδέει τις δύο περιοχές.

Με αυτά τα λόγια έληξε και η συνάντηση με τον Τύπο, κατά την οποία δεν έγιναν δεκτές ερωτήσεις.