Ξεπέρασαν τα 65 δολάρια οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές πλησιάζοντας ξανά κοντά στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τα μέσα του 2015. Η πρόσφατη άνοδος στις τιμές αποδίδεται στην επέκταση των περικοπών στην παραγωγή μαύρου χρυσού από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, σε συνεργασία με άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού. Επίσης αποδίδεται σε έκρηξη που σημειώθηκε σε αγωγό μεταφοράς πετρελαίου στη Λιβύη ο οποίος τροφοδοτεί το μεγάλο σταθμό διακίνησης ενέργειας Ες Σίντερ.

Οι τιμές του πετρελαίου Brent αυξήθηκαν χθες κατά 10 σεντς και έφτασαν τα 65,35 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν στα 58,59 δολάρια το βαρέλι ύστερα από αύξηση κατά 12 σεντς.

Μέσα στο 2017 οι τιμές του πετρελαίου Brent αυξήθηκαν κατά 17% σύμφωνα με το Reuters, καθώς ο ΟΠΕΚ από τις αρχές του έτους καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρχουν πλεονάσματα μαύρου χρυσού στην αγορά. Τα μέλη του Οργανισμού σε συνεργασία με τη Ρωσία και άλλες χώρες έχουν συμφωνήσει να διατηρήσουν μειωμένη την παραγωγή και για ολόκληρο το 2018 κλείνοντας κι άλλο τις κάνουλες.

Καθοριστικός παράγοντας για την πορεία των τιμών στις διεθνείς αγορές αναμένεται ότι θα είναι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ. Εκεί οι παραγωγοί δεν συμμετέχουν σε καμία συμφωνία για τις τιμές και αρχίζουν να αντλούν περισσότερο μαύρο χρυσό όταν αυτές ξεπερνούν τα 50 με 60 δολάρια το βαρέλι. Επειδή οι τιμές έχουν φτάσει πλέον στα επίπεδα αυτά, οι κινήσεις των συγκεκριμένων παραγωγών έχουν μπει πλέον στο μικροσκόπιο των διεθνών αγορών.

Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της, η χώρα που πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο, εκτιμά ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 80% έως το 2023 ξεπερνώντας τα 210 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Εκείνη τη χρονιά η χώρα ελπίζει να ανακοινώσει το πρώτο πλεόνασμα προϋπολογισμού για την τελευταία δεκαετία.