Μικρή αλλά ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής; Η πρόταση του Νίκου Φίλη, όπως μου επισήμανε ένας από τους συμμετέχοντες στην εν λόγω Επιτροπή, δεν περιλαμβάνει ανάκληση της απόφασης για την πώληση 1.700 αεροπορικών βομβών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία. Αναφέρεται, λέει, μόνο στα περίφημα βλήματα των 105 χιλιοστών.

Να σας θυμίσω εδώ ότι ο σύντροφος Νίκος, που αυτοσυστήνεται και ως η αριστερή συνείδηση της «πρώτη φορά Αριστεράς», αλλά και οι λοιποί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που συμφωνούν μαζί του πλασάρουν ως επιχείρημα κατά της υπό συζήτηση διακρατικής συμφωνίας την «τεράστια ανθρωπιστική κρίση» στην Υεμένη – εκεί όπου η Σαουδική Αραβία σκοτώνει αμάχους. Εγώ αναρωτιέμαι, τα βλήματα σκοτώνουν περισσότερο από τις βόμβες στη συριζαϊκή πραγματικότητα;

Αδειάζει Καμμένο;

Ειρήσθω εν παρόδω, τα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια της αντιπολίτευσης χθες αναδείκνυαν και μια άλλη διάσταση της πρότασης Φίλη. Τι εννοώ; Οπως λένε, τη μια μέρα τη Δευτέρα στη Βουλή ο Τσίπρας στηρίζει Καμμένο – έστω και για να στηρίξει τον εαυτό του στο Μαξίμου – και την επομένη σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται να ακυρωθεί η συμφωνία. Δηλαδή ο Τσίπρας, δι’ όλων των βουλευτών του, αδειάζει τον Καμμένο. Τον λες και διχασμένη προσωπικότητα τον Πρωθυπουργό κοινώς.

Ταξίδι στο Πεκίνο

Τα εντατικά μαθήματα κινεζικής που έκαναν καιρό τώρα στην Κουμουνδούρου φαίνεται πως έπιασαν τόπο. Το λέω γιατί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Ρήγα, βρίσκεται ήδη στο Πεκίνο. Για ποιον λόγο; Θα συμμετάσχουν μαζί με αντιπροσωπείες από άλλες 100 χώρες σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας με θέμα «Διάλογος του ΚΚ Κίνας με πολιτικά κόμματα του κόσμου».

Η αποστολή, βέβαια, δεν θα παραμείνει στην πρωτεύουσα, αλλά θα επισκεφθεί επίσης τη Σαγκάη και την Ξιάν, μια πόλη στο κέντρο της χώρας. Εκεί θα έχουν συναντήσεις με τις τοπικές ηγεσίες του ΚΚ Κίνας, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάω στοίχημα ότι θα έχουν αποστηθίσει και το «Κόκκινο βιβλιαράκι» του Μάο. Για να μην τους πιάσουν αδιάβαστους. Το ελληνικό «αδελφό κόμμα» – ήτοι το ΚΚΕ – όμως έμαθα ότι δεν προσκλήθηκε. Δεν νομίζω να κλαίνε στον Περισσό ωστόσο. Γιατί, όπως με ενημέρωσαν, το κόμμα κατηγορεί σε κάθε ευκαιρία την Κίνα για «κρατικό καπιταλισμό».

Η Ρένα της σιωπής

Εκθετη για μία ακόμη φορά στα μάτια κατοίκων και επαγγελματιών της χτυπημένης από τις πλημμύρες Μάνδρας είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο ταλαιπωρημένοι πολίτες που έχασαν τα πάντα και οι οποίοι παρευρίσκονταν στην αίθουσα, ζητούσαν επισταμένως από την περιφερειάρχη να τους εξηγήσει τον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα, δίνοντάς τους παράλληλα σαφή χρονοδιάγραμμα.

Τα… αίματα άναψαν όταν αγανακτισμένοι επαγγελματίες από την πληγείσα περιοχή πήραν τον λόγο, θέλοντας να μάθουν πότε θα αρχίσει η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων, για τα οποία την κατηγόρησαν πως δεν είπε λέξη στο Συμβούλιο.

«Να μάθουμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις. Ντροπή σας! Από ποιον ζητάτε να σας βοηθήσει; Από τον Θεό;» φώναζε κάτοικος της περιοχής την ώρα που η Δούρου βρισκόταν στο βήμα.

Μιλώντας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Και επειδή χθες είχα την τιμητική μου, έλαβα κι άλλο προσκλητήριο. Από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο οποίος, λέει, «θα δώσει ομιλία την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου και ώρα 19.30 στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, με θέμα: “Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις”». Ε! Θα τα πει σαν να τα ξέρει αυτά ο Καμμένος. Τόσους και τόσους προσπάθησε να προσεγγίσει από τους συνεργάτες του Τραμπ. Τι κι αν ένας από αυτούς, ο Τζορτζ – με το καταραμένο για τον Πάνο επώνυμο Παπαδόπουλος – μπορεί να καταλήξει σε μια ομοσπονδιακή φυλακή; Ή ότι ουδέποτε βρέθηκε να έχει ρόλο μετά την ορκωμοσία του νέου πλανητάρχη;

Καφεδάκι στη Βαλαωρίτου

Πηγή μου συνέλαβε χθες το μεσημέρι τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη και τον Νίκο Αλιβιζάτο να πίνουν τον καφέ τους και να τσιμπάνε κάτι στο Jimmy’s. Η αλήθεια είναι ότι κάθονταν μακριά, οπότε ο άνθρωπός μου δεν κατάφερε να ακούσει για τι συζητούσαν. Υποθέτω όμως ότι είχε Κεντροαριστερά η ατζέντα. Εγώ πάντως το μόνο που έχω να σημειώσω είναι πως αν δεν θέλεις να σε δουν δεν πηγαίνεις στη Βαλαωρίτου.

Ο δεσπότης, ο μπολσεβίκος κι η ΓΕΝΟΠ

Θυμάστε που σας έλεγα τη Δευτέρα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΕΝΟΠ έξω από το υπουργείο Ενέργειας; Που θα ήταν κι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης; Εγινε χθες και εκτός από αυτόν έδωσε το αγωνιστικό «παρών» και ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας. Τώρα θα μου πείτε πώς βρέθηκαν στην ίδια πλευρά της ιστορίας ο κλήρος και οι αριστεροί; Σιγά, τα έχει λύσει αυτά τα ζητήματα ο Τσίπρας πολύ πριν από τον Λαφαζάνη. Ανθρωπός μου που έχει εντρυφήσει στα εκκλησιαστικά ζητήματα, μάλιστα, μου εξήγησε πως η παρουσία του Ιερεμία στη συγκεκριμένη διαμαρτυρία ήταν δικαιολογημένη. Αιτία; Μιλάμε για τον άνθρωπο που έχει πει σε μια «κοπή τη πίτα» πριν από τρία χρόνια πως το ράσο του πετάει τριφασικό ρεύμα. Βέβαια, είναι και γνωστός πολέμιος των «άθεων πολιτικών», αλλά παρ’ όλα αυτά διαμαρτυρήθηκε συντροφιά με τη ΛΑΕ. Γιατί όχι; Οπως έχει πει κι ο γερμανός ιστορικός Οσβαλντ Σπένγκλερ, «η χριστιανική θεολογία είναι η γιαγιά του μπολσεβικισμού».

Εχει φίλους στην Αμερική

Παραμένω στη γαλάζια επικράτεια – με την ευρεία έννοια – γιατί όπως ενημερώθηκα ο Βασίλης Κικίλιας βρίσκεται στις ΗΠΑ. Αναμενόμενο θα μου πείτε αν σκεφτεί κανείς ότι συχνά – πυκνά διαφημίζει τις διασυνδέσεις του εκεί. Τέλος πάντων, επισκέφθηκε, λοιπόν, τον Λευκό Οίκο και εκεί βρήκε έναν φίλο του από τα παλιά.

Τον Μιχάλη Καρλούτσο, που είναι επικεφαλής του Πρωτοκόλλου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Οι δυο τους όχι μόνο φωτογραφίστηκαν, αλλά τα είπαν κιόλας, όπως μου μεταφέρθηκε.

Συν τις άλλοις ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ συζήτησε λέει και ζητήματα της Ομογένειας με τον πατέρα του φίλου του, τον father Alex Karloutsos, γνωστό και ως father Alex. Είπαμε, έχει φίλους ο Βασίλης

στην Αμερική.

Οι γαλάζιοι μιλάνε δυο δυο

Σας έχει ήδη ενημερώσει, από το Σάββατο, ο συνάδελφος του πολιτικού ρεπορτάζ για τα νεοδημοκρατικά ντουέτα που εξορμούν στις γειτονιές. Για τις ομιλίες που διοργανώνουν δηλαδή δυο δυο οι βουλευτές της ΝΔ σε τοπικές οργανώσεις. Ενα απ’ αυτά τα ζευγάρια είναι Αδωνις Γεωργιάδης – Γεράσιμος Γιακουμάτος. Και οι δύο εκλέγονται στη Β’ Αθήνας και το περασμένο Σάββατο μίλησαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου στην εκδήλωση που είχε διοργανώσει η εκεί Τοπική. Προφανώς, όμως, επειδή το εν λόγω δίδυμο πουλάει το σόου, θα επαναληφθεί. Τη Δευτέρα που μας έρχεται, Γεωργιάδης και Γιακουμάτος θα βρεθούν και πάλι παρέα, αυτή τη φορά στους Αγίους Αναργύρους, στην εκδήλωση που διοργανώνει η Τοπική της ΝΔ στο Α’ ΚΑΠΗ της πόλης. Οσο το φαντάζομαι, τόσο σκέφτομαι τύφλα να ’χει το Δελφινάριο.