Η προσέλευση 210.000 πολιτών στις κάλπες την περασμένη Κυριακή έχει ήδη διπλή ανάγνωση. Από τη μια έδειξε το έντονο ενδιαφέρον της κοινωνίας για την ανασυγκρότηση του χώρου και από την άλλη ότι η κινητοποίηση της κοινωνίας (ειδικά στην περιφέρεια) εξακολουθεί να περνάει σε μεγάλο βαθμό από τα παραδοσιακά κανάλια των κομματικών δομών. Γι’ αυτό και η αλλεργία απέναντι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που θα παρέκαμπτε αυτά τα κανάλια. Ας μη βιαστούμε όμως να βγάλουμε συμπεράσματα. Ολα θα εξαρτηθούν από τις επόμενες κινήσεις του τελικού νικητή στη διαμόρφωση του νέου φορέα. Μέχρι τότε η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου απαιτεί απ’ όλους τους εμπλεκομένους σοβαρότητα, υπευθυνότητα και διάθεση συνεργασίας.

Η εμπλοκή του Ποταμιού στην όλη διαδικασία ήταν αυτή που έδωσε στο εγχείρημα την απαιτούμενη δυναμική. Οσο και αν αυτό δεν αποτυπώθηκε στο τελικό αποτέλεσμα, η όλη προσπάθεια χωρίς Το Ποτάμι θα ήταν λειψή. Το ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε ότι είναι η δεσπόζουσα δύναμη στον χώρο (με περίπου 75% των ψηφοφόρων), με δυνατό σημείο την περιφέρεια, ενώ στις πιο αστικές περιοχές οι ψηφοφόροι έδειξαν μια αξιοσημείωτη προτίμηση στον Σταύρο Θεοδωράκη αλλά και στον Γιώργο Καμίνη. Αυτό δείχνει ότι οι συνέργειες που θα δημιουργηθούν στον νέο φορέα (κοινωνική βάση στην περιφέρεια αλλά και προοδευτικό ακροατήριο στα αστικά κέντρα) έχουν μεγάλη προοπτική συμπληρωματικότητας σε ένα ευρύ εκλογικό σώμα.

Η δυναμική του εγχειρήματος πρέπει να συνεχιστεί. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους πολίτες που συμμετείχαν την πρώτη Κυριακή, ανεξάρτητα από τον υποψήφιο που ψήφισαν, να πάνε και αυτήν την Κυριακή στις κάλπες να επιλέξουν μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Ειδικά για τους ψηφοφόρους του Ποταμιού να πω ότι πρέπει να συμμετάσχουν παρά την απουσία του Σταύρου Θεοδωράκη από το τελικό δίδυμο, έχοντας ως γνώμονα επιλογής το ποιος από τους δύο υποψηφίους είναι πιο κοντά στις θέσεις του Ποταμιού που σηματοδοτούν μια ανανέωση, μια μετεξέλιξη στον προοδευτικό μεσαίο χώρο.

Το Ποτάμι όχι απλώς θα μείνει ζωντανό, αλλά θα πρωταγωνιστήσει στη μετεξέλιξη του χώρου μέσω του νέου φορέα. Οι προοδευτικές ιδέες του Ποταμιού θα πρέπει να τον «ποτίσουν» και να του δώσουν τη φρεσκάδα που είναι απαραίτητη, ώστε να μη θυμίζει «ξαναζεσταμένο φαγητό», αλλά να γίνει μια ελκυστική επιλογή για το δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας. Η εμπειρία των παλαιοτέρων είναι απαραίτητη, αλλά η παρουσία νέων προσώπων και κυρίως νέων ιδεών είναι που θα σηματοδοτήσει την ανασυγκρότηση του μεσαίου χώρου που τόσο ανάγκη έχει η χώρα. Με λίγα λόγια, ο χώρος χρειάζεται βενζίνη για να φύγει μπροστά και όχι ναφθαλίνη για να συντηρήσει καταστάσεις. Για μένα, το ζητούμενο είναι η φλόγα που άναψαν οι πολίτες την περασμένη Κυριακή να μην τρεμοσβήνει δίπλα σε εικονίσματα του παρελθόντος, αλλά να φουντώσει, φωτίζοντας τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής με Το Ποτάμι