Ολοένα και πιο δύσκολη γίνεται η θέση της κυβέρνησης όσο περνούν οι ώρες και η Δυτική Αττική εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της από τις φονικές πλημμύρες. Νιώθοντας την πολιτική πίεση, μετά και τις επιτόπιες επισκέψεις Μητσοτάκη – Γεννηματά, ο Αλέξης Τσίπρας υποχρεώθηκε στην ουσία από τις εξελίξεις να μεταβεί και εκείνος στον τόπο της τραγωδίας. Κάτι που είχε πράξει με τον ίδιο τρόπο και το καλοκαίρι, στη μεγάλη πυρκαγιά της Βορειοανατολικής Αττικής, όταν συνέχιζε απτόητος τις διακοπές του και τελικά εμφανίστηκε με ελικόπτερο στα καμένα μετά τα πυρά της αντιπολίτευσης.

Το κλίμα, άλλωστε, για την κυβέρνηση και τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες είναι βαρύ στη Δυτική Αττική, μετά τις μεγάλες καταστροφές και τις χαμένες ζωές. Εξού και ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε ένα απολύτως προστατευμένο περιβάλλον –καίτοι στο μήνυμά του στο twitter έγραψε πως κατέβηκε «δίπλα στους κατοίκους»: μαζί με τους δύο υπουργούς που τον συνόδευσαν (Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Τόσκας) και την περιφερειάρχη Αττικής προτίμησαν την ασφάλεια της (κλειστής) εθνικής οδού και του κέντρου επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Ελευσίνα.

Προκειμένου να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές, ο Πρωθυπουργός καθυστέρησε για λίγο την προγραμματισμένη αναχώρησή του για το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου σήμερα πραγματοποιείται –απουσία της Ανγκελα Μέρκελ –η Κοινωνική Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναχώρηση που έγινε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της… Ελευσίνας, δηλαδή λίγα μόλις μέτρα μακριά από τον τόπο της τραγωδίας.

Στο στόχαστρο της κριτικής εξακολουθεί να βρίσκεται όμως η Ρένα Δούρου, καθώς η Περιφέρεια Αττικής πραγματοποίησε συσκέψεις για την αντιπλημμυρική προστασία μόλις 10 μέρες πριν από την καταστροφή. Επιπλέον, χρειάστηκε η παρουσία του Πρωθυπουργού για να κατέβει αυτοπροσώπως η περιφερειάρχης στον τόπο της καταστροφής, μολονότι στις πυρκαγιές του καλοκαιριού απηύθυνε τηλεοπτικές και διακομματικές εκκλήσεις ηρεμίας.

Επίσης, τρία χρόνια νωρίτερα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ακόμη ανέλθει στην εξουσία και η ίδια δεν ήταν περιφερειάρχης, στις πλημμύρες των δυτικών συνοικιών της Αττικής, δήλωνε μεγαλόστομα πως θα χρειαστεί μόλις έξι μήνες για να ολοκληρώσει τα αντιπλημμυρικά έργα, εάν εκλεγεί. Τελικά εξελέγη και απλώς δήλωσε τότε πως «οι πολίτες και οι περιουσίες τους δεν θα κινδύνευαν από μία απλή βροχή». Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η ίδια δήλωσε (Ραδιόφωνο 24/7) πως ήταν «fake news» η αναφορά της σε αντιπλημμυρικά έργα εντός εξαμήνου, αφού το πραγματικό νόημα της δήλωσής της –κατά την ίδια –ήταν πως την ώρα της κρίσης χρειάζεται δράση και όχι κριτική.

Η περιφερειάρχης Αττικής προχώρησε πάντως στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στον Αρειο Πάγο προκειμένου να αναζητηθούν –όπως είπε –ευθύνες για την τραγωδία. Κίνηση που είναι φανερό πως υπαγορεύτηκε από όρους επικοινωνιακής διαχείρισης, η οποία δεν εξαιρεί τον κίνδυνο στις τυχόν ευθύνες να εμπλακεί και η ίδια.