Τελικά οι περίφημοι «αριστεροί» του ΣΥΡΙΖΑ ή ήταν αδιάλειπτα κυνικοί στη μακρά πορεία του μεταπολιτευτικού χρόνου και απλώς παρίσταναν απαράδεκτα τους «προοδευτικούς» με ψέματα και εικονικότητες ή η εξουσία τούς έχει διαφθείρει σε τέτοιο βαθμό, ώστε αν έλθουν σε επαφή με έναν καθρέφτη δεν θα αναγνωρίζουν τον εαυτό τους!

Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί ο μαρξιστής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, με το οποίο θα διευκολύνει επικίνδυνα την επέκταση των τυχερών παιχνιδιών σε όλη την Ελλάδα!

Και ο Κάρολος Μαρξ θα νιώθει ρίγη ή θα κλαίει πικρά από τον τάφο του στο Highgate στο Λονδίνο, επειδή κάποτε είχε χαρακτηρίσει τον παντός είδους τζόγο και το χρηματιστήριο ως «τις μεγαλύτερες πόρνες του καπιταλισμού»!

Τώρα ένας δήθεν οπαδός του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με το παραπάνω νομοσχέδιο θα μετατρέψει βδελυρά τη χώρα μας σε ένα απέραντο καζίνο, αφού σε κάθε γειτονιά, θεωρητικά τουλάχιστον, θα μπορεί να ιδρύεται και ένα μικρό κατάστημα ή ένα gaming hall, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 50 VLTS (που είναι τα γνωστά στον τόπο μας φρουτάκια)!

Και το εκρηκτικό ερώτημα είναι το εξής: Είναι άραγε τόσο πολιτισμικά και ηθικά «πωρωμένη» η ηγετική ελίτ του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην καταλαβαίνει ότι θα δημιουργήσει μια κοινωνία «εξαρτημένη» (addicted) από τον τζόγο και τα φρουτάκια;

Και αξίζει ειλικρινά να αυξάνει ένα κράτος τα δημόσια έσοδα με αυτόν τον εκφυλισμένο τρόπο; Δεν αντιλαμβάνεται ο δήθεν μαρξιστής Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι οι πολιτικοί –με τους νόμους που ψηφίζουν –διαμορφώνουν τις συνήθειες και τον χαρακτήρα των πολιτών, όπως μας δίδασκε και ο Αριστοτέλης («Michael Sandel, Δικαιοσύνη»);

Δεν έχει ακούσει ποτέ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι πολλοί άνθρωποι κατέστρεψαν τα σπίτια και «έφαγαν» τις περιουσίες τους, επειδή ακριβώς ασχολούνταν συστηματικά με τον τζόγο και είχαν χάσει την υπαρξιακή «αυτοπειθαρχία»;

Βεβαίως μπορεί σε όλα αυτά να υπάρχει και μια άλλη ερμηνεία (για να δανειστώ μια σκέψη του μεγάλου αμερικανού διανοουμένου Richard Rorty). Φαίνεται, δηλαδή, ότι οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν επιτυχίες, αφού έχουν ήδη καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Ετσι περηφανεύονται για το δημοσιονομικό πλεόνασμα που πέτυχαν το 2017, αφού βεβαίως εξόντωσαν το 70% των Ελλήνων με την υπερφορολόγηση και τη βάρβαρη περικοπή των συντάξεων!

Τώρα θέλουν με αυτό το νομοσχέδιο να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα μέσω της «ηθικής καταστροφής» της κοινωνίας!

Το συμπέρασμα; Το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο δεν πρέπει να γίνει νόμος του κράτους!

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ