Το στέλεχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζέι Πάουελ φαίνεται να προηγείται στην κούρσα για την προεδρία της Fed, σύμφωνα με αμερικανικές κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και εφημερίδες. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται ότι θα δημοσιοποιήσει την Πέμπτη την επιλογή του για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της ισχυρότερης ίσως κεντρικής τράπεζας στον κόσμο, χωρίς να αποκλείεται κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, όπως έχει κάνει ορισμένες φορές ο αμερικανός πρόεδρος.

Οι ίδιες πηγές προειδοποίησαν πάντως ότι η απόφαση του Τραμπ για τον Πάουελ ενδέχεται να μην είναι ακόμη τελική. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ωστόσο σχολίαζαν ότι μετά τις νέες αυτές πληροφορίες φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο δεύτερης θητείας της σημερινής προέδρου της Fed Τζάνετ Γέλεν. Η θητεία της Γέλεν ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο. Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος και εκπρόσωπός του αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες για το ποιο πρόσωπο προηγείται στην κούρσα.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές και λάβει το χρίσμα ο Πάουελ, οι επενδυτές θεωρούν ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συνεχίσει η Fed να εφαρμόζει νομισματική πολιτική παρόμοια με τη σημερινή –να προχωρά με αργά βήματα στην εφαρμογή πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Ο Πάουελ είναι στέλεχος της Fed από το 2012 και έχει υποστηρίξει σθεναρά την προσεκτική πολιτική που έχει ακολουθήσει η Γέλεν, με πολύ σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων.

Την προηγούμενη εβδομάδα στην κούρσα για την προεδρία της Fed λέγεται ότι συμμετείχαν ο Τζέι Πάουελ, ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Τζον Τέιλορ, η Τζάνετ Γέλεν, το πρώην στέλεχος της κεντρικής τράπεζας Κέβιν Γουόρς και ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Γκάρι Κον. Η υποψηφιότητα των τριών πρώτων μάλιστα φαινόταν να είναι πιο ισχυρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, τον Πάουελ θέλει ως πρόεδρο της Fed ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνονσίν και τον Τέιλορ ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Ο Τραμπ θα πρέπει να ορίσει επίσης ποιο πρόσωπο θέλει να τοποθετήσει στη θέση του αντιπροέδρου της κεντρικής τράπεζας μετά την αποχώρηση από τη θέση αυτή του Στάνλεϊ Φίσερ.

«Ο κόσμος περιμένει με αγωνία την απόφασή μου για το ποιο πρόσωπο θα αναλάβει τα ηνία της Fed. Θα είναι ένα πρόσωπο το οποίο ελπίζω ότι θα κάνει καταπληκτική δουλειά. Και έχω κάποιο πολύ συγκεκριμένο πρόσωπο στο μυαλό μου. Θα εντυπωσιαστείτε» ανέφερε ο Τράμπ. Οποιο πρόσωπο λάβει το χρίσμα από τον αμερικανό πρόεδρο, θα πρέπει στη συνέχεια να πάρει πράσινο φως και από το Κογκρέσο.