Αποφασιστικής σημασίας για την Καταλωνία χαρακτηρίζεται η παρούσα εβδομάδα, με τους αυτονομιστές ηγέτες της περιοχής να αποφεύγουν να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους, τη στιγμή πουη ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει τη λήψη δραστικών μέτρων για να θέσει υπό τον έλεγχό της την επαρχία.

Ο εκπρόσωπος τύπου εξωτερικών υποθέσεων της Καταλωνίας, Ραούλ Ρομέβα, μιλώντας στο BBC δήλωσε την Δευτέρα ότι εάν η ΕΕ επιτρέψει να άρει η Μαδρίτη την αυτονομία της περιοχής και να την διοικήσει απευθείας θα χάσει την αξιοπιστία της, τονίζοντας ο λαός και οι θεσμοί της Καταλωνίας δεν θα επιτρέψουν να συμβεί αυτό.

Την ίδια στιγμή η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία δηλώνει ότι οηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα χάσει όλες τις εξουσίες του και θα πάψει να λαμβάνει μισθό όταν η Γερουσία θα εγκρίνει το άρθρο 155, το οποίο επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναλάβει απευθείας τη διοίκηση της Καταλωνίας.

Η Μαδρίτη θα διορίσει προσωρινό αντιπρόσωπό της, ο οποίος θα διοικεί την περιοχή μετά την έγκριση από τη Γερουσία των μέτρων που προβλέπει το άρθρο 155, δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο.

Η έγκριση των μέτρων από τη Γερουσία αναμένεται την Παρασκευή.

«Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», δήλωσε επανειλημμένα την Κυριακή ο Τζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας, αφού κατήγγειλε «το πραξικόπημα εναντίον των θεσμών» της επαρχίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης εξετάζονται «όλα τα σενάρια».

Οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του καταλανικού κοινοβουλίου αναμένεται να συναντηθούν το πρωί της Δευτέρας, για να συγκαλέσουν μια συνεδρίαση της βουλής, η οποία θα προσφέρει εκ νέου την ευκαιρία στους αυτονομιστές να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησίας της επαρχίας.

Εν τω μεταξύ το αριστερό καταλανικό κόμμα CUP (Υποψήφιοι Λαϊκής Ενότητας) υποσχέθηκε την Δευτέρα να οργανώσει μια εκστρατεία «μαζικής πολιτικής ανυπακοής», αν η κεντρική κυβέρνηση αναλάβει τον έλεγχο της περιφέρειας, όπως απειλεί να πράξει στο τέλος της εβδομάδας.

Αυτή η «επίθεση» θα προκαλέσει μια αντίδραση, προειδοποιεί το CUP, το οποίο ανακοίνωσε μια «απάντηση με τη μορφή μαζικής ανυπακοής εκ μέρους των πολιτών».

Το CUP είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος του Κάρλες Πουτζντεμόν, καθώς ο συνασπισμός του των 62 βουλευτών έχει ανάγκη τις δέκα ψήφους αυτού του ριζοσπαστικού σχηματισμού για να έχει την πλειοψηφία στο 135μελές περιφερειακό κοινοβούλιο.

Αυτός ο αντικαπιταλιστικός σχηματισμός που υποστηρίζει την ανεξαρτησία είχε επίσης συμμετάσχει στην οργάνωση των «επιτροπών υπεράσπισης του δημοψηφίσματος», που αποτελούνταν από πολίτες οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα εκλογικά τμήματα για να επιτρέψουν τη διεξαγωγή την 1η Οκτωβρίου του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Η ψηφοφορία αυτή αμαυρώθηκε από την αστυνομική βία.

Στην ανακοίνωσή του, το CUP απαιτεί επίσης την ανακήρυξη «το συντομότερο» μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας, στη βάση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος: 90% ναι στην ανεξαρτησία με ποσοστό συμμετοχής 43%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την περιφερειακή κυβέρνηση.Το CUP είχε λάβει το 8,3% των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η συντηρητική κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Γερουσία να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, με το οποίο η Μαδρίτη θα μπορέσει να αναλάβει τον έλεγχο του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Καταλωνίας, αλλά της περιφερειακής αστυνομίας οργανώνοντας περιφερειακές εκλογές στις αρχές του 2018.

Η απόφαση του Ραχόι ελήφθη την ώρα που οι αυτονομιστές απειλούν να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας, μια επαρχία όπου ζει το 16% των Ισπανών.

Πρόκειται για την πιο σοβαρή πολιτική κρίση που περνά η Ισπανία μετά την αποκατάστασης της δημοκρατίας το 1975.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ηΕυρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Δευτέρα, ότι η θέση της αναφορικά με την Καταλωνία δεν έχει αλλάξει μετά τις ανακοινώσεις του Σαββάτου από το Μ. Ραχόι.«Η θέση [μας] είναι καλά γνωστή. Λέγαμε πάντα ότι σεβόμαστε τις συνταγματικές και νομικές διευθετήσεις της Ισπανίας», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. Πρόσθεσε πως τα μέτρα που ελήφθησαν πρέπει «ακριβώς να ειδωθούν μέσα σε αυτό το συνταγματικό πλαίσιο».