Το ποδήλατο είναι ένα από τα βασικά εργαλεία του εναλλακτικού τουρισμού. Όλο και περισσότερες πόλεις της Περιφέρειας στη χώρα μας το έχουν αντιληφθεί και γι’ αυτό προωθούν σχετικά προγράμματα. Δήμοι και ιδιώτες προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα για πετάλι στο βουνό, για βόλτες δίπλα στη θάλασσα ή για μία περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης.

Στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού κινείται για παράδειγμα και ο Δήμος Αγρινίου. Στην πρόσφατη έκθεση και το Φόρουμ για τον Ελληνικό Εναλλακτικό Τουρισμό «Νostos 2017» που πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτο ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου έδειξε και στην πράξη τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να παίξει το ποδήλατο. Ο φωτογραφικός φακός τον «συνέλαβε» την ώρα που δοκίμαζε ένα ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση. Το είχε φέρει για επίδειξη επιχειρηματίας του Αγρινίου (κατάστημα ποδηλάτων velocity.gr) που δραστηριοποιείται και στον εναλλακτικό τουρισμό με εκδρομές για ποδήλατο, ποδηλατικά σεμινάρια και ποδηλατοβόλτες.

Επίδειξη με μηχανοκίνητο αλεξίπτωτο (Φωτό: Κώστας Παραβάτος)

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στις άλλες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού που παρουσιάστηκαν – όπως το μηχανοκίνητο αλεξίπτωτο, το αλεξίπτωτο Πλαγιάς (PARAPENTE) ή οι ορειβατικές δράσεις – σημειώνοντας πως «

υπάρχουν πολλές κρυμμένες αναξιοποίητες δυνάμεις στην πόλη οι οποίες μπορούν να απογειώσουν το τουριστικό προϊόν». Έστειλε δε το μήνυμα πως «είναι ανάγκη να επιδιώκουμε την συνεχή βελτίωση. Ο εναλλακτικός τουρισμός μπορεί ν΄ αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης για την επερχόμενη δεκαετία».

Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης