Σε κυκλώνα ενισχύθηκε -όπως αναμενόταν- η τροπική καταιγίδα Μαρία και κατευθύνεται προς την Καραϊβική, νησιά της οποίας υπέστησαν ήδη μεγάλες καταστροφές από τον κυκλώνα Ιρμα, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 125 χλμ. την ώρα, ανακοίνωσε την Κυριακή το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Στις 00:00 (ώρα Ελλάδας), η Μαρία είχε ήδη ενισχυθεί σε κυκλώνα κατηγορίας 1, της κατώτερης βαθμίδας της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, και το μάτι του φαινομένου βρισκόταν 225 χλμ. βορειοανατολικά των Μπαρμπάντος, σύμφωνα με το NHC.

«Βάσει της πρόβλεψης της πορείας του, το μάτι του κυκλώνα Μαρία αναμένεται να περάσει το βράδυ της Δευτέρας πάνω από τις Προσήνεμες Νήσους και την Τρίτη από το βορειοανατολικό άκρο της Καραϊβικής Θάλασσας», πρόσθεσε το NHC.

Προειδοποίησε επίσης ότι οι αμερικανικές και βρετανικές Παρθένοι Νήσοι και τμήμα του Πουέρτο Ρίκο λαμβάνουν ήδη μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με τη Μαρία να αναμένεται στην περιοχή την Τρίτη.

«Ριπές 200 χλμ./ώρα»

Η καταιγίδα κατευθύνεται δυτικά- βορειοδυτικά με ταχύτητα 24 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το NHC.

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού» κήρυξαν τη Γουαδελούπη οι γαλλικές αρχές ενόψει της Μαρίας, ενώ η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή στην περιοχή και άλλων 110 στρατιωτικών της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.

«Από αύριο (σήμερα) Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου, η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας προβλέπει ότι στη Γουαδελούπη θα επικρατήσουν συνθήκες τρικυμίας, σφοδροί άνεμοι, οι ριπές των οποίων θα ανέλθουν έως τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, και ισχυρές βροχοπτώσεις…» επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η νομαρχία.

Η «Μαρία» προσεγγίζει το ανατολικό τμήμα της Καραϊβικής δύο εβδομάδες αφότου ο κυκλώνας Ιρμα σάρωσε την περιοχή προτού κατευθυνθεί στη Φλόριντα. Τουλάχιστον 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι από τους μισούς στην Καραϊβική.