Η νέα Mercedes-Benz GLA χτυπάει φλέβα «χρυσού» στην κατηγορία των μεσαίων SUV, με το νέο ντίζελ κινητήρα των 1.5 λίτρων να προάγει την οικονομία καυσίμου με επιδόσεις αξιοζήλευτες εντός και εκτός ασφάλτου.

Με αιχμή του δόρατος τον καινούργιο ντίζελ κινητήρα 1.5 λίτρων, η νέαMercedes-Benz GLA ανεβάζει ακόμη περισσότερο τις μετοχές της, σε μια κατηγορία που εμπλουτίζεται με ταχύτατους ρυθμούς, από SUV κάθε λογής . Η γερμανική φίρμα ανανέωσε προσφάτως το πιο δυνατό της χαρτί στην κατηγορία των SUV προβάλλοντας για ακόμη μια φορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την πλούσια γκάμα σε εξοπλισμούς και κινητήρες να προεκτείνει τις δυνατότητες σε επιλογές.

Ουσιαστικά, ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε μια ευρεία παλέτα μοτέρ, από τον 1.500αρι ντίζελ των 109 ίππων έως και την ακριβοθώρητη AMG με τον κορυφαίο 2λιτρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα των 381 ίππων! Γενικά, η GLA καταφέρνει σε κάθε έκδοση να καθορίζει και το κοινό της. Πέρα από την αισθητική της αναβάθμιση και τον εξοπλιστικό εμπλουτισμό, το νέο μοντέλο με τον καινούργιο ντίζελ κινητήρα των 1.5 λίτρων και τους 109 ίππους σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Πρώτο με τις οικονομικές επιδόσεις και δεύτερο με τα άφθονα αποθέματα ροπής – 260 Nm -, που είναι παρόν σε όλο το φάσμα του στροφομέτρου. Με τον προσοχή μας να είναι στραμμένη στο οικονομόμετρο, η μέση κατανάλωση καυσίμου στο γερμανικό SUV μπορεί να πέσει και κάτω από τα 5 λίτρα/100χλ.

Πάντως, όταν η διαδρομή μας ήταν πιο απαιτητική, ή ο αυτοκινητόδρομος «έκρυβε» αρκετές προσπεράσεις, τότε ποντάραμε στο πρόγραμμα Dynamic Select και την επιλογή Sport, για πιο δυναμικές επιταχύνσεις. Επίσης, ο οδηγός, ανάλογα με την έκδοση που θα επιλέξει, μπορεί να την εξοπλίζει με το πακέτο off road pack που ανυψώνει το αμάξωμα έως και 30 χιλιοστά , χρήσιμο για τους λάτρεις της περιπέτειας εκτός δρόμου. Στο εσωτερικό ξεχωρίζει η νέα οθόνη σε στυλ τάμπλετ, μέσω της οποίας ο οδηγός μπορεί να βλέπει όλες τις ηλεκτρονικές λειτουργίες. Επίσης, η GLA εφοδιάζεται με κάμερα 360 μοιρών, που μεταδίδει στην οθόνη ενιαία ή σε επτά διαφορετικά πλαίσια, εικόνες γύρω και πάνω από το αυτοκίνητο.

Το εσωτερικό του είναι ιδιαίτερα άνετο – μην ξεχνάμε ότι το μήκος της νέας GLAείναι στα 4,42 μέτρα – κάτι που αντικατοπτρίζεται από τα ευρύχωρα καθίσματα και τον επαρκή χώρο για τα πόδια και τα κεφάλια των πίσω επιβατών. Ο χώρος των αποσκευών είναι στα 421 λίτρα ενώ με την αναδίπλωση αγγίζει τα 1.235 λίτρα. Συνολικά, το νέο μοντέλο αποτελεί μια από τις πιο συμφέρουσες προτάσεις, συμπεριλαμβάνοντας και το φορολογικό πλεονέκτημα, χάρη στον μικρό κυβισμό του ντίζελ κινητήρα.