Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών κατά της Δικαιοσύνης προκαλούν δυσφορία και στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, στελέχη των οποίων διατυπώνουν την έντονη αντίδρασή τους, χαρακτηρίζοντας κορυφή του παγόβουνου την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου ως άμισθης προϊσταμένης στο Νομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, δέκα μόλις ημέρες μετά τη συνταξιοδότησή της από την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, σε ανάρτησή του στο twitter, έστρεψε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε ότι δεν κρατά πλέον ούτε τα προσχήματα, ενώ χαρακτήρισε ως ένδειξη κατάρρευσης και παρακμής τον διορισμό της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου.

Εντονη ανησυχία για τη χαρακτηριστική αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση σχετικά με τη διάκριση των εξουσιών διατυπώνουν από Το Ποτάμι.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν κανένα όριο αυτοσυγκράτησης και αδιαφορούν εντελώς για αυτό που αποτελεί θεμέλιο μιας δημοκρατικής πολιτείας» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στη Σεβαστουπόλεως εκλαμβάνουν τη μετακίνηση της Βασιλικής Θάνου από τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου στη θέση της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα ως δικαίωση για τη στάση που κράτησαν τους περασμένους μήνες, δηλαδή για το γεγονός ότι η Βασιλική Θάνου αντιμετωπίστηκε από Το Ποτάμι ως όργανο της κυβέρνησης και όχι ως ανώτατη δικαστικός.

«κι εδω ειμαστε…». Στο Ποτάμι έχουν ανοίξει εδώ και αρκετούς μήνες τη συζήτηση για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης και σκοπεύουν να την κρατήσουν ανοιχτή μέχρις ότου η κυβέρνηση δώσει πειστικές εξηγήσεις για την τακτική της να ζητά συνεργασίες με ανώτατα στελέχη της Δικαιοσύνης. «Συνεργάσου με την κυβέρνηση και εδώ είμαστε. Σήμερα στο γραφείο του κ. Τσίπρα, αύριο σε έναν οργανισμό, σε μια προεδρία, σε μια ανεξάρτητη Αρχή. Αυτό είναι το μήνυμα στους ανώτατους δικαστές» δήλωσε δηκτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος ωστόσο εκτίμησε ότι οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης που είναι έτοιμοι να δώσουν γην και ύδωρ κυνηγώντας θέσεις είναι λίγοι.

Και από τη ΔΗΜΑΡ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι σέβεται τις αποφάσεις της κυβέρνησης, μόνο κατά περίπτωση και με γνώμονα το συμφέρον της. Στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τις κυβερνητικές πρακτικές, οι οποίες όπως υποστηρίζουν είναι βαθιά καθεστωτικές και βασίζονται στη λογική της κατάληψης και ελέγχου των θεσμών.