Τέλος εποχής για δύο ιστορικές ιταλικές τράπεζες, τη Veneto Banca και την Banca Popolare di Vicenza, μετά και την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Παρασκευή ότι αμφότερες «απέτυχαν ή μοιάζει να αποτυγχάνουν» να εξυγιανθούν και επομένως οδηγούνται σε λουκέτο.

Στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Τζεντιλόνι συνεδρίασε εκτάκτως χθες προκειμένου να εγκρίνει το απαραίτητο νομοθετικό διάταγμα για την υποχρεωτική εκκαθάριση των δύο τραπεζών, που συνεπάγεται τη δημιουργία μιας bad bank με όλα τα κόκκινα δάνεια των οργανισμών.

«Αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία των τραπεζών» είπε μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Νωρίτερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας Intesa Sanpaolo είχε ανάψει πράσινο φως στη διοίκησή της προκειμένου να προχωρήσει στην απόκτηση έναντι συμβολικού τιμήματος του «καλού κομματιού» των δύο ιδρυμάτων, απαλλαγμένου από το παθητικό τους. Από την πλευρά του, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν ανέφερε ότι το κράτος θέτει στη διάθεση της Intesa Sanpaolο συνολικούς πόρους 4,785 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιοποίηση των δύο ιδρυμάτων και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των εγγυήσεων.

Βέβαιο είναι ότι θα κλείσουν 600 καταστήματα των δύο τραπεζών, δίχως ουδείς να γνωρίζει ακόμη σε ποιο βαθμό η Intesa Sanpaolo θα σηκώσει το βάρος των υπεράριθμων υπαλλήλων που θα προκύψουν από τη συγχώνευση. Εκτιμάται ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 4.000 και όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι Βρυξέλλες δεν βλέπουν με καλό μάτι την κρατική παρέμβαση για τη στήριξη των εργαζομένων στις δύο τράπεζες.

Η έγκαιρη θέσπιση πλαισίου για την εκκαθάριση των δύο τραπεζών με βάση το ιταλικό δίκαιο ήταν απαραίτητη προκειμένου να ανοίξουν κανονικά τις πόρτες τους σήμερα το πρωί στο κοινό για συναλλαγές. Στόχος, σε κάθε περίπτωση, είναι να μην υποστούν ζημιά οι καταθέτες, οι μέτοχοι όπως και οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bondholders).

Η Τράπεζα της Ιταλίας αναμένεται να διορίσει ειδικούς εκκαθαριστές για τη ρευστοποίηση των κόκκινων δανείων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που θα ενταχθούν στην bad bank.

Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθούσε επί μήνες να διασώσει τις δύο τράπεζες. Τέλος στις προσπάθειές της έβαλε η ανακοίνωση από την ΕΚΤ την Παρασκευή. Οι δύο τράπεζες αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στην ιταλική κυβέρνηση για βοήθεια μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να αντλήσουν κεφάλαια το 2016 από επενδυτές. Σημειωτέον ότι τον Απρίλιο η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι τα κεφάλαια που χρειάζονται οι δύο τράπεζες για να μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμες, ανέρχονται σε 6,4 δισ. ευρώ. Είχαν προηγηθεί μήνες διαμάχης μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβληματικά πιστωτικά ιδρύματα δίχως να προκύψει ζήτημα παραβίασης των αρχών της ΕΕ περί κρατικής ενίσχυσης.