Το προφίλ ενός αυτοεγκλωβισμένου πρωθυπουργού σκιαγραφούν στην Πειραιώς, προετοιμάζοντας τη θερινή αντεπίθεσή τους προς την κυβέρνηση, η οποία –όπως εκτιμούν –προσέρχεται στο Eurogroup παντελώς απροετοίμαστη για να διεκδικήσει τους στόχους που η ίδια είχε θέσει για το χρέος.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα αποτελέσει μία ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε σταθερή γραμμή πλεύσης ούτε ουσιαστικά επιχειρήματα για να διεκδικήσει όσα υπόσχεται. Αυτό, σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, αποδεικνύεται και από τις αντικρουόμενες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ενώ τη μία στιγμή ζητά χαμηλούς τόνους και λύση στο Eurogroup, την επόμενη παίζει το χαρτί της Συνόδου Κορυφής, πέφτοντας ο ίδιος στην παγίδα της δραματοποίησης που, κατά δήλωσή του, ήθελε να αποφύγει. Τέτοιου τύπου λεονταρισμοί, στους οποίους –όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη –επιδίδεται συχνά ο Αλέξης Τσίπρας ελλείψει άλλων βελών στη φαρέτρα του, συνιστούν ενδείξεις μιας κουρασμένης κυβέρνησης, που συμβιβάζεται με ό,τι της δίνουν.

Θύματα αυτής της αδύναμης κυβέρνησης είναι κατ’ αρχάς οι πολίτες, διαμηνύουν από τη ΝΔ –και το σήμα αυτό επεδίωξε να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά τη χθεσινή επίσκεψή του σε Λέσβο και Αμύνταιο. Από το σεισμόπληκτο νησί ζήτησε να υπάρξει τουλάχιστον διετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για όσους έχασαν τα σπίτια τους, ενώ μπροστά στo μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε η κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο προέτρεψε «να κοιτάξουμε μπροστά με αισιοδοξία και κουράγιο».

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΧΑΘΗΚΕ. Στην Πειραιώς είναι ξεκάθαρο ότι οι προσδοκίες που καλλιεργούσε η κυβέρνηση για το χρέος έχουν ξεφουσκώσει από καιρό και η οριστική επιβεβαίωση αναμένεται στο σημερινό Eurogroup –από το οποίο, σύμφωνα με γαλάζιες εκτιμήσεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα εξασφαλίσει απλώς την τυπική έγκριση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και κατά συνέπεια την καθυστερημένη έγκρισή τους για την εκταμίευση μιας ακόμη δόσης. Η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά προσφέρεται για πανηγυρισμούς, εξηγούν στελέχη της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας ότι εξαιτίας της δραματικής καθυστέρησης που υπήρξε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης η χώρα χάνει έναν ακόμη στόχο, αυτόν της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ο στόχος αυτός τελικά χάθηκε στην πορεία, όπως ακριβώς και οι φιλοδοξίες της κυβέρνησης να στηρίξει την πολιτική επιβίωσή της στα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους.

Εξ αυτού του λόγου, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι πλέον έχουν όχι ένα, αλλά πολλά επιχειρήματα για να χτίσουν τη θερινή τους αντεπίθεση, η οποία θα είναι σε μεγάλο βαθμό προσωποκεντρική, βάζοντας στο κάδρο προσωπικά τον Πρωθυπουργό.

«Θα πάρει ό,τι του δώσουν». Η εκτίμηση που διατυπώνουν στην Πειραιώς για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πως όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα θα επιδείξει διάθεση συμβιβασμού. «Θα πάρει ό,τι του δώσουν για να κρατηθεί στην καρέκλα» εκτίμησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για αλαζονεία και αναλγησία μπροστά στα προβλήματα των πολιτών, είτε αυτά αφορούν την τσέπη τους είτε την ασφάλειά τους.

Το επόμενο διάστημα, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να σηκώσει και άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, οι οποίες, όπως επισημαίνουν με κάθε αφορμή, αποτελούν τη μόνη διέξοδο από μια κυβέρνηση που έχει εγκλωβιστεί στις ιδεοληψίες της.

Με αυτά τα δεδομένα, στο γαλάζιο επιτελείο προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να περάσει τους θερινούς μήνες μακριά από το γραφείο του αλλά κοντά σε ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, αναδεικνύοντας την απουσία και κατ’ επέκταση αναλγησία της κυβέρνησης.