Εάν οι Συντηρητικοί χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως δείχνουν οι προβλέψεις του exit poll, θα έχουν την επιλογή να σχηματίσουν είτε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε κυβέρνηση συνασπισμού με ένα ή περισσότερα κόμματα.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, γεγονός που θα πλήξει το χρονοδιάγραμμα του Brexit την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα μέρες.

Με μόνο 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, έναντι 330 μέχρι σήμερα, θα χρειασθούν καμιά δεκαριά έδρες στο Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και αυτοδυναμία.

Πρόκειται για τρομακτικό πλήγμα για την πρωθυπουργό που κήρυξε πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την πλειοψηφία της των 17 εδρών.

Για να συνεχίσουν να κυβερνούν, οι Συντηρητικοί έχουν την δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Στην περίπτωση αυτή, θα είναι μόνοι στην εξουσία, αλλά θα εξαρτώνται από τη στήριξη των άλλων κομμάτων για να εξασφαλίζουν την ψήφιση των νομοσχεδίων τους.

Οι Ενωτικοί θα είναι προνομιακός εταίρος

Οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας, που πρόσκεινται στους Τόρις, θα είναι προνομιακός εταίρος.

Ωστόσο, τέτοια κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Την τελευταία φορά που ανέλαβε την εξουσία κυβέρνηση μειοψηφίας ήταν το 1974, όταν οι Συντηρητικοί είχαν προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να τις χάσουν από το Εργατικό Κόμμα.

Ομως, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Εργατικού Χάρολντ Ουίλσον δεν κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία παρά λίγους μήνες, μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Οι Τόρις μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, όπως έκαναν το 2010, όταν συμμάχησαν με τους κεντρώους, φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες.

Σήμερα όμως μία τέτοια σύμπραξη είναι σχεδόν αδιανόητη, καθώς οι θέσεις των δύο κομμάτων για το Brexit είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Σε περίπτωση που οι Συντηρητικοί αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, μειοψηφίας ή συνασπισμού, ένα άλλο σενάριο είναι θεωρητικά πιθανό: συμμαχία ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συγκεντρώνουν 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, με την υποστήριξη των Πρασίνων και μικρών τοπικών κομμάτων.