Ελληνας πολιτικός που κατέχει υψηλή θέση, σχολιάζοντας πριν από λίγους μήνες την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, έλεγε ότι τα πράγματα δεν γίνονται έτσι. Οταν είσαι η μικρή Ελλάδα, με τους γνωστούς γείτονες και τα γνωστά προβλήματα, φροντίζεις να μην εμπλέκεσαι σε τέτοιες καταστάσεις. Μόλις ένας ταλαιπωρημένος Τούρκος εμφανιστεί στο έδαφός σου, δεν περιμένεις να δεις τι θέλει. Τον τσουβαλιάζεις και τον γυρίζεις πίσω, φροντίζοντας να μη σε δει κανείς.

Ισως κάποιοι να συμφωνούν με αυτή την κυνική, ανήθικη, αλλά πάντως ρεαλιστική προσέγγιση. Το πρόβλημα είναι τι γίνεται αν κάποιος σε δει. Ετσι φαίνεται πως συνέβη με τον τούρκο δημοσιογράφο Μουράτ Τσαπάν, που έφτασε πριν από δύο εβδομάδες στο αστυνομικό τμήμα του Διδυμότειχου μαζί με άλλους δύο τούρκους πολίτες και ζήτησε άσυλο. Ενώ τους δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα μεταφερθούν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, μεταφέρθηκαν σε ένα χωράφι όπου τους περίμεναν πέντε ένοπλοι μασκοφόροι με στολή παραλλαγής. Οι τελευταίοι τούς οδήγησαν στον Εβρο, τους έδεσαν τα χέρια, τους ανέβασαν σε μια φουσκωτή βάρκα και τους πέρασαν απέναντι. Η συνέχεια είναι προφανής.

Η καταγγελία έγινε από την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και αναδείχθηκε από τον Απόστολο Δοξιάδη και το Ποτάμι. Δεν είναι η μόνη περίπτωση βίαιης και παράνομης επαναπροώθησης τούρκων αντικαθεστωτικών. Πριν από λίγες ημέρες, έγινε το ίδιο με μια εξαμελή οικογένεια και άλλους τρεις άνδρες. Πάλι ανέλαβαν τη βρώμικη δουλειά ένοπλοι μασκοφόροι. Ο υπουργός Εξωτερικών όπως και οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής θα ήθελαν προφανώς όλα αυτά να παραμείνουν μυστικά. Δεν το κατάφεραν. Τώρα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε πως στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται. Δυόμισι χρόνια τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει το πρώτο σκέλος. Και τώρα αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να διαφυλάξει το δεύτερο. Η εξωτερική πολιτική του Νίκου Κοτζιά δεν είναι ρεαλιστική, αλλά σουρεαλιστική. Καταγγέλλει την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά της παραδίδει με συνοπτικές διαδικασίες τους αντικαθεστωτικούς. Κατηγορεί τον νορβηγό μεσολαβητή για το Κυπριακό ότι είναι λομπίστας των Τούρκων, αλλά συναντάται μαζί του και συναινεί όλο χαμόγελα σε μια νέα Γενεύη –την οποία ετοιμάζεται να υπονομεύσει όπως έκανε με τις προηγούμενες.

Πιστός σε αυτή τη γραμμή, ο υπουργός Εξωτερικών βρήκε και την εξήγηση για την τρομοκρατία και τον θρησκευτικό φανατισμό. Φταίνε οι εξωτερικές επεμβάσεις, είπε στην πρόσφατη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα. Οι μεγάλες δυνάμεις πρώτα κατέστρεψαν τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες και τώρα τους κουνάνε το δάκτυλο. Αντιιμπεριαλισμός, τριτοκοσμισμός, συνθηματολογία, το αφήγημα αυτής της κυβέρνησης δεν θα αλλάξει ποτέ.

Ο Μουράτ Τσαπάν, πάντως, σαπίζει στη φυλακή.