Ανευ διπλωματικού παρασκηνίου που να παραπέμπει στις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται πως είναι η χθεσινή απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ματαιώσει αιφνιδιαστικά το προγραμματισμένο τετ α τετ με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στη Σύνοδο για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυση του Οργανισμού Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ήταν ο μόνος από τους πολιτικούς και πολιτειακούς ηγέτες που είχε στην ατζέντα του προγραμματισμένο ραντεβού με τον τούρκο πρόεδρο, ούτε και ο μόνος που αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη χωρίς τελικά να έχει μια επίσημη συνάντηση τον Ερντογάν. Το ίδιο συνέβη και με τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και με τον πρόεδρο της Μολδαβίας Ιγκορ Ντόντον.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 1952. Ο τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να ματαιώσει στο παρά πέντε όλες τις διμερείς επαφές αφήνοντας όλους τους προσκεκλημένους του με την απορία. Η ξαφνική αλλαγή σχεδίων προκάλεσε ερωτηματικά και στην Αθήνα, η οποία και λόγω της επιθετικής στάσης που κρατά τελευταία η Αγκυρα με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ έδινε ειδικό βάρος στο ραντεβού Παυλόπουλου – Ερντογάν.

Αλλωστε επρόκειτο –αν δεν μεσολαβούσαν παράγοντες προς το παρόν αδιευκρίνιστοι –για την πρώτη συνάντηση μεταξύ έλληνα και τούρκου προέδρου εδώ και χρόνια. Η χθεσινή επίσκεψη Παυλόπουλου ήταν η πρώτη που πραγματοποιεί αρχηγός του ελληνικού κράτους μετά το 1952 και συντελείται σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών δείχνουν εύθραυστες.

Εξηγήσεις για τη ματαίωση της συνάντησης η ελληνική πλευρά δεν έλαβε. Ο Ερντογάν δεν παρέστη ούτε στο γεύμα που ακολούθησε τις εργασίες της Συνόδου, στο Παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ. Εκεί βρέθηκε σε ρόλο αντ’ αυτού ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενημέρωσαν τους προσκεκλημένους ηγέτες για τη ματαίωση των συναντήσεων επικαλούμενοι απρόβλεπτες αιτίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά προφανώς σε μια προσπάθεια να μη δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις έριξε έμμεσα στο τραπέζι πρόταση για συνάντηση Παυλόπουλου – Γιλντιρίμ, ωστόσο δεν έγινε δεκτό για ευνόητους λόγους από την ελληνική αποστολή.

Κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν παρέλειψε να στείλει τα δικά του μηνύματα προς την Αγκυρα σε μια προσπάθεια να πέσουν οι υψηλοί τόνοι μεταξύ των δύο χωρών. «Εχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε στις επιμέρους ιδιαιτερότητές μας να διευρύνουν τις μεταξύ μας αποστάσεις. Αντιθέτως, έχουμε επίσης χρέος να μετατρέψουμε τις ιδιαιτερότητες αυτές σε εστίες θετικής ενέργειας των λαών μας για την πραγμάτωση των κοινών μας επιδιώξεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΔΥΟ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ. Πάντως, Ερντογάν και Παυλόπουλος, παρότι δεν συνομίλησαν πίσω από κλειστές πόρτες, είχαν την ευκαιρία στο περιθώριο της Συνόδου να ανταλλάξουν δυο κουβέντες, διπλωματικά ανώδυνες. Προτού ο τούρκος πρόεδρος αποχωρήσει αιφνιδίως πρόλαβε να μεταφέρει στον έλληνα ομόλογό του κάποια σχόλια που αναδεικνύουν μια διάθεση συνεργασίας. Αφορμή στάθηκε ο τελικός της Ευρωλίγκας ανάμεσα στη Φενέρμπαχτσε και τον Ολυμπιακό.

Νωρίτερα, χθες, ο Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφτηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην πρώτη στα χρονικά επίσκεψη Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Φανάρι και κατά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τόνισε την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ένα αίτημα που συναντά την τουρκική αδιαλλαξία εδώ και 46 χρόνια και για την εκπλήρωση του οποίου ο Ερντογάν ζητά «ακριβά» ανταλλάγματα.