Οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν τα περιττά τους κιλά τρώγοντας ό,τι θέλουν τη μια μέρα και μένοντας νηστικοί την άλλη, ίσως δεν αποκομίζουν τα οφέλη που προσδοκούν.

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η μέθοδος του «μέρα παρά μέρα» δεν παρέχει κάτι ιδιαίτερο στο αδυνάτισμα, σε σύγκριση με ένα πρόγραμμα καθημερινής δίαιτας.

Στην πραγματικότητα, η απώλεια βάρους με μια κλασική δίαιτα έφθασε κατά μέσον όρο το 5,3% του αρχικού σωματικού βάρους έπειτα από ένα χρόνο, ενώ εκείνη σε όσους έκαναν δίαιτα μέρα παρά μέρα ήταν κατά μέσον όρο 6%.

«Επειδή είναι δύσκολο να προσέχει κανείς καθημερινά τι και πόσο τρώει, πολλοί ελπίζουν ότι κάνοντας αυστηρή δίαιτα μέρα παρά μέρα θα διευκολύνεται και πιθανώς θα επιταχύνεται το αδυνάτισμα, αφού θεωρητικώς μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον η προσπάθεια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κρίστα Βαρέϊντι, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κινησιολογίας & Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στο Σικάγο.

«Η μελέτη μας, όμως, έδειξε ότι αυτό δεν ισχύει και πως η επιτυγχανόμενη απώλεια βάρους είναι παραπλήσια».

Αυτό, όμως, δεν οφείλεται στο ότι οι εθελοντές κατόρθωναν να μένουν σχεδόν νηστικοί την ημέρα της αυστηρής δίαιτας.

«Εκείνη την ημέρα έπρεπε να περιορίζονται σε 500 θερμίδες όλη μέρα, αλλά οι περισσότεροι κατέληξαν να τρώνε παραπάνω», εξήγησε η δρ Βαρέϊντι. «Έχασαν, όμως, βάρος διότι μείωναν τις ποσότητες του φαγητού που κατανάλωναν την ημέρα κατά την οποία θεωρητικώς μπορούσαν να τρώνε ό,τι ήθελαν».

Διαβάστε περισσότερα εδώ