Το αρχείο μίλησε

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέβασε χθες στο twitter δύο αποκόμματα εφημερίδων. Το πρώτο έγραφε: «Την τιμητική της είχε και η κ. Μαρίκα Μητσοτάκη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ενας από τους συνέδρους ο κ. Π. Κουρουμπλής, που συμβαίνει να είναι τυφλός, ζήτησε να γίνει το Κίνημα πιο ανθρώπινο λέγοντας «χρειάστηκε να εμφανιστεί η Μαρίκα Μητσοτάκη για να θυμηθούμε τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Πόσοι από εμάς είμαστε δωρητές σώματος; Και πόσοι αιμοδότες»». Το συνόδευε η λεζάντα «να γιατί ακόμα δεν έχει συγχωρέσει τη Μαρίκα Μητσοτάκη ο κ. Κουρουμπλής (εφημερίδα Μεσημβρινή 21/9/1990)». Το δεύτερο, από την «Απογευματινή» της ίδιας ημέρας, έγραφε «ο σύνεδρος Γ. Κουρουκλής, ο οποίος είναι τυφλός, τα έψαλε χθες στους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους απέναντι στους ανάπηρους που τους αντιμετώπισε σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. «Επρεπε να περιμένετε τη Μαρίκα Μητσοτάκη για να ευαισθητοποιηθείτε κι εσείς; Τόσο καιρό δεν μπορούσατε να κάνετε τίποτα;» αναρωτήθηκε με το δίκιο του ο άνθρωπος».

Και τα δύο αποκόμματα περιλαμβάνονται στο ιστορικό αρχείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Το μόνο που χρειάστηκε να κάνει η Μπακογιάννη ήταν να ψάξει. Και όπως λέει σε συνομιλητές της, «δεν έχει δει τίποτα ακόμη ο Κουρουμπλής». Κοινώς, θα υπάρξει και συνέχεια. Στην ανάγνωσή της ο Κουρουμπλής ήδη από το μακρινό 1990 επιτίθετο στη Μαρίκα για να πλήξει πολιτικά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ισχυριζόμενος –όπως υποστηρίζει ότι αποδεικνύουν αυτά τα δημοσιεύματα –πως ο Μητσοτάκης ήθελε να εισχωρήσει εκλογικά στα άτομα με ειδικές ανάγκες χρησιμοποιώντας τη σύζυγό του. Κάτι ανάλογο φρονεί ότι προσπαθεί να κάνει και σήμερα. Με στόχο αυτή τη φορά τον αρχηγό της ΝΔ κι εκείνη. «Αν φοράει παντελόνια», όμως αναφέρει, «ας τα βάλει μαζί μας. Με τον Κυριάκο και με εμένα». Οπως, δε, επισημαίνει δεν είχαν συγκεντρωθεί ποτέ χρήματα για το δημόσιο κέντρο αποκατάστασης που επιθυμούσε να φτιάξει η μητέρα της. Τα μόνο χρήματα που δόθηκαν, λέει, ήταν για τη σχεδίαση του κέντρου. Αλλά το ΠΑΣΟΚ πολέμησε το συγκεκριμένο πρότζεκτ και κατόρθωσε να το ακυρώσει. Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι πως η βουλευτής λέει ότι δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα από συριζαίους συναδέλφους της που έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους, λέγοντάς της «δεν είμαστε εμείς αυτό».

Ρομαντισμός…

Η 29η Απριλίου είναι μόλις μία εβδομάδα μακριά. Οσοι λοιπόν θέλουν να ανταποκριθούν στο «κάλεσμα λογικής, ελπίδας και αξιοπρέπειας» το οποίο απευθύνει το «ευρωπαϊκό κίνημα που εμπνεύστηκε από τον ελληνικό ξεσηκωμό» πρέπει να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη. Ο Γιάνης Βαρουφάκης και το DiEM25 καλούν όλους εκείνους «που πιστεύουν πως ούτε το κατεστημένο, ούτε ο λαϊκισμός είναι η λύση», «ότι η λύση είναι πολιτική αλλά δεν θα έρθει από τους πολιτικούς», «πως η λύση είναι και πατριωτική και περιφερειακή και ευρωπαϊκή» και «που αρνούνται να απελπιστούν και να χάσουν το 2015» να πάνε στο Βελλίδειο στις επτάμισι το απόγευμα. Εκεί θα παρακολουθήσουν πρώτα μια θεατρική παράσταση με τίτλο «Το δέντρο». Επειτα θα ακούσουν δίλεπτες τοποθετήσεις των μελών του κινήματος καθώς και μια ομιλία του Γιάνη. Το event θα κλείσει με συναυλία του συγκροτήματος Cosmicray. Είναι ρομαντική, πάντως, η βαρουφακική ψυχή. Θα έχει πάντα το 2015. Οι υπόλοιποι, πάλι, ελπίζουμε να το θάψουμε βαθιά στη μνήμη μας.

«Μιζάρισμα»

Μπορεί η μοίρα να τον έχει κρατήσει μακριά από την κεντρική πολιτική σκηνή. Για να είμαστε ακριβείς, μπορεί να τον έχει ρίξει στη βρυξελλιώτικη Γκραν Πλας αλλά εκείνος δεν ξεχνά ποτέ τις ελληνικές πλατείες της αγανάκτησης που έφεραν το κόμμα του στην εξουσία. Γι’ αυτό και τιτιβίζει –παρεμβαίνοντας στα ελληνικά πράγματα –πιο γρήγορα κι από τη σκιά του. Κι ενίοτε βγαίνει και στα εγχώρια τηλεπαράθυρα ως μαξιμικότερος του Μαξίμου. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έσωσε την τιμή του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν άρθρωσε αυτές τις μέρες λέξη για τη Βενεζουέλα. Οχι μόνο δήλωσε ότι «υπάρχει μια ανησυχητική κλιμάκωση της έντασης και της βίας» αλλά τόνισε και πως «χρειάζονται πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης δηλαδή διάλογος». Γιατί ως γνωστόν ο Μαδούρο είναι της διαλεκτικής σχολής, μιλάει, άλλωστε, όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει συχνά πυκνά με το πνεύμα του Τσάβες. Ο Παπαδημούλης, όμως, ανακάλυψε και την πραγματική αιτία όλης αυτής της προπαγάνδας κατά του σοσιαλιστικού παραδείσου της Λατινικής Αμερικής. Είναι, διέγνωσε, «αντιπολιτευτική πενία το μιζάρισμα της Ν.Δ. στο θέμα της Βενεζουέλας». Καίρια και τεκμηριωμένη πολιτική επισήμανση. Αν και ομολογώ ότι ο όρος «μιζάρισμα» δεν απαντάται ούτε καν στο διαδικτυακό λεξικό της αργκό slang.gr.