Το 11σέλιδο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Υποδομών για να απαντήσει σε μέσα ενημέρωσης και αντιπολίτευση στα όσα καταλογίζουν στον κ. Σπίρτζη για την ταλαιπωρία των εκδρομέων του Πάσχα θα πρέπει να διδάσκεται για χρόνια στις σχολές Πολιτικών Επιστημών. Ο συντάκτης του κατάφερε με αριστοτεχνικό τρόπο να αποδώσει τον λυρικό τόνο των δημόσιων παρεμβάσεων του υπουργού: έναν λόγο που συμπυκνώνει περήφανη αριστερή ρητορική, μπόλικη ειρωνεία για την αντιπολίτευση και φυσικά επίθεση στα «συστημικά» μέσα ενημέρωσης. Και μάλιστα σε σπάνιας ποιότητας αισθητική. Διαθέτει τέτοια ένταση το πόνημα, που ξεπερνά σε μέγεθος τις δηλώσεις του υπουργού για το πόσο πολύ πονάει που υπέγραψε Μνημόνιο, για το ξεπούλημα του Ελληνικού κι άλλα πολλά αριστερά χαριτωμένα. Στις 11 σελίδες του κειμένου ο υπουργός εξηγεί ότι μποτιλιάρισμα πριν ή μετά τις γιορτές συμβαίνει σε όλες τις μεγαλουπόλεις αυτού του κόσμου. Διαμαρτύρεται διότι θεωρεί πως τα μέσα ενημέρωσης θέλουν να αποδομήσουν την «υπερπροσπάθεια» που έκανε η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των έργων. Και υποστηρίζει πως δέχεται επιθέσεις επειδή διαπραγματεύθηκε καλύτερα από τους προηγούμενους, πετυχαίνοντας μειώσεις στο κόστος των έργων κι εκπτώσεις μεταξύ άλλων στους συχνούς χρήστες.

Ο υπουργός θα πρέπει ίσως να συνειδητοποιήσει ότι τα μέσα ενημέρωσης στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μάλλον ακολουθούν παρά δημιουργούν τα γεγονότα. Οι εκδρομείς του Πάσχα ήταν αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν για το μποτιλιάρισμα που συνάντησαν στις εθνικές οδούς κατά την επιστροφή τους κι ανέβασαν τα tweets της διαμαρτυρίας μετά την πολύωρη ταλαιπωρία. Κι ήταν φυσικό επακόλουθο καθότι λίγες μόνο μέρες πριν ο Πρωθυπουργός και η υπουργική του κουστωδία διαφήμιζαν στο πανελλήνιο την περάτωση των έργων που «συντόμευαν κατά πολύ τη διαδρομή». Μέσα στη βιασύνη του πολιτικού εντυπωσιασμού κάποιοι σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλό να κόψουν κορδέλες σε έργα που δεν είχαν ακόμη ακόμη τελειώσει. Εστω κι αν αυτό σήμαινε ότι ο δρόμος θα έπρεπε να ξανακλείσει για να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Ο υπουργός συνέχισε βέβαια να χτυπά το σύστημα ανεβάζοντας βίντεο με εντυπωσιακά πλάνα από τα έργα που έγιναν για να ολοκληρώσει το επικοινωνιακό του ντεμεράζ. Μάλιστα, ολόκληρο το βίντεο το αναπαρήγαγε πρόθυμα η κρατική τηλεόραση σε ενημερωτική της εκπομπή για να δει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Αυτό που προφανώς δεν κατανοούν στο υπουργείο είναι ότι η εποχή της κορδέλας και των εγκαινίων με τους παπάδες, τις ορχήστρες και τα ταρατατζούμ δεν συγκινεί κανέναν –πόσω μάλλον που η χώρα κατάφερε το αυτονόητο έπειτα από τριάντα και πλέον χρόνια, να αποκτήσει δηλαδή σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους που συνδέουν την πρωτεύουσα με την περιφέρεια. Κι όταν επικαλούνται το Λος Αντζελες ή τη Νέα Υόρκη για το μποτιλιάρισμα, θα πρέπει να σκεφτούν ότι εκεί μια ολόκληρη κρατική μηχανή με ελικόπτερα, ενστόλους και ηλεκτρονικά συστήματα κι εφαρμογές είναι στο πόδι κατά τη διάρκεια των γιορτών για να συντονίσει, να διευκολύνει και να μειώσει την ταλαιπωρία.