Εμείς και

οι Γερμανοί

«Ο Μάρτιν Σουλτς γνωρίζει ότι με το ελληνικό ζήτημα δεν μπορεί να κερδίσει τη γερμανική κοινή γνώμη. Οταν η συζήτηση φθάνει στα δάνεια προς την Ελλάδα, εξανεμίζεται ο ενθουσιασμός πολλών Γερμανών για την Ευρώπη» γράφει η γερμανική «Tagesspiegel». Αυτό εξηγεί, για την εφημερίδα, την πρόσφατη δήλωση του Σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου πως η παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη εξαρτάται από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Στην ανάλυσή της η εν λόγω θέση –που συνιστά στροφή 180 μοιρών –«δεν διαφέρει και πολύ από τις απόψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». Τα είπε, άλλωστε, και μόνος του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι του «Spiegel» δεν έχασε την ευκαιρία να ειρωνευτεί τον αντίπαλο της καγκελαρίου. «Η Ελλάδα πρέπει πράγματι να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Μάρτιν Σουλτς, καλώς ήρθες στο κλαμπ. Το είπα στο κόμμα μου. Αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό, στο τέλος θα ψηφίσει CDU» ανέφερε. Το προφίλ του επιεικούς με τους Ελληνες αποδείχθηκε γρήγορα ένα από τα αδύνατα σημεία του Σουλτς. Προτού, ας πούμε, βγει και διαλύσει την τελευταία ευρωπαϊκή αυταπάτη των συριζαίων είχε προηγηθεί μια επίθεση του CDU με σποτάκι στα σόσιαλ μίντια, το οποίο αναπαρήγαγε όσα γράφει η «Bild». Το σύνθημα ήταν «οι πτωχευμένοι Ελληνες θα επέλεγαν Σουλτς». Και το διαφημιστικό παρουσίαζε ένα απόκομμα της εφημερίδας που έγραφε: «Ελλάδα: ελπίδα αντί λιτότητας. Αντί να επιβάλει λιτότητα α λα Σόιμπλε, έχει την ελπίδα του Σουλτς γιατί θα μοιράσει το χρέος των 316 δισ. ευρώ σε όλα τα κράτη-μέλη». Οσοι παρακολουθούν, πάντως, τη γερμανική πολιτική σκηνή υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μονοπωλήσει την προεκλογική περίοδο. Η μάχη μεταξύ Μέρκελ και Σουλτς θα δοθεί μεν για την Ευρώπη αλλά όχι για την Ελλάδα, η οποία θεωρείται πια ελεγχόμενο πρόβλημα. Εξάλλου, όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη της εγχώριας αντιπολίτευσης, η καγκελάριος –σε αντίθεση με όσα αφήνονται να διαρρεύσουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο –έχει πάρει ό,τι ακριβώς ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να παρέμβει πυροσβεστικά την προηγούμενη εβδομάδα και να βρεθεί λύση στη Μάλτα. Εντάξει, για να είμαστε ακριβείς στις διατυπώσεις, λένε «ο Τσίπρας τα έδωσε όλα».

Ψευδοθαύματα

Στο τελευταίο επεισόδιο της συριζαϊκής τηλενουβέλας για την αντίσταση κατά της μεταφοράς του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα και της υποδοχής του με τιμές αρχηγού κράτους έπαιξε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Φωτεινή Βάκη. Η βουλευτίνα Κέρκυρας δήλωσε σε συνέντευξη ότι «όσοι λοιδορούν τον Μπαλαούρα διότι αποκάλεσε παγανιστικό το έθιμο του Αγίου Φωτός, ας ανατρέξουν στον Κοραή, ο οποίος στα “Ατακτα” το αποκαλεί “ψευδοθαύμα” που πιστεύουν “ολίγοι ίσως τινές διά μωρίαν και άλλοι δι’ αισχροκέρδειαν”». Μα καλά, κανείς από τους συντρόφους της συμπολίτευσης δεν ακούει τον Πάνο Καμμένο; Ο Ανεξάρτητος Ελληνας ήταν ξεκάθαρος. Ντόπαρε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα λέγοντας «όσο είμαστε κυβέρνηση, το Αγιο Φως θα το υποδεχόμαστε με τιμές αρχηγού κράτους». Εκλινε το γόνυ στον Αρχιεπίσκοπο διαβεβαιώνοντάς τον πως «το Σύνταγμα στην Ελλάδα είναι ξεκάθαρο για το ποια είναι η επικρατούσα θρησκεία και το Αγιο Φως θα έρχεται πάντα με τιμές αρχηγού κράτους, ως οφείλουμε να το φέρνουμε, για να αποτελεί ευλογία για όλη την Ελλάδα και για εκείνους που πιστεύουν σε αυτό και για εκείνους που δεν πιστεύουν». Τι άλλο να κάνει πια; Τώρα, βέβαια, στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ενδοκυβερνητική κόντρα και βλέπουν τριγμούς στη σχέση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μάλλον έχει απαντήσει η ιστορία αυτής της συγκυβέρνησης. Για να το θέσουμε ωμά, η άποψη Φίλη ότι πρόκειται περί συγκυριακής συνεργασίας απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Κάρτες

Μέρες που είναι το πολιτικό προσωπικό της χώρας έχει γεμίσει τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία ψηφοφόρων και μη με ευχετήριες κάρτες, το facebook γλυκανάλατες φωτογραφίες με κεράκια και το twitter με δήθεν φιλοσοφημένες ευχές τύπου «ελληνικό ορθόδοξο Πάσχα. Η κατάνυξη και η γαλήνη των ημερών πηγή δύναμης για να νικήσουμε την παρούσα παρακμή». Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όμως ήταν και πάλι καλτ. Η δική του κάρτα με μεγάλα bold γράμματα γράφει «τσουγκρίστε τα» και λίγο πιο κάτω «το βράδυ της Ανάστασης με χαμόγελα. Καλό Πάσχα». Τη διαφορά κάνει το γνωστό emoticon με το μουστάκι –υπογραφή του Βαγγέλα –που κρατά ένα αβγό. Εκεί, δηλαδή, που πας να σκεφτείς πως μετά την πρόσφατη συνάντηση φρονηματισμού με τον πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη ο Μεϊμαράκης εγκαταλείπει γενικώς τη συναινετική γραμμή, διαβάζεις τη δεύτερη σειρά και αναθεωρείς.