Η έκρηξη του αριθμού των συνταξιούχων απειλεί εκ νέου τις συντάξεις πέραν από τις περικοπές που έγιναν και τις νέες που θα γίνουν το 2019 με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Η βόμβα του δημογραφικού είναι εδώ αφού όλο και μικρότερος πληθυσμός θα πρέπει να υποστηρίζει με την εργασία του όλοκαι μεγαλύτερο πληθυσμόεκτός εργασίας. Τα στοιχεία της ΕΕ για τη χώρα μας δείχνουν ότι ο πληθυσμός των άνω των 65 ετών σε σχέση με τονπληθυσμό των ατόμων 15-64 ετών που βρίσκονται σεηλικία εργασίας από το 1950μέχρι το 2010 σχεδόν τριπλασιάστηκεαπό 11,1% σε 28,4% και εκτιμάται ότι μέχρι τη δεκαετία του2060 θα έχει διπλασιαστεί (56,7%) σε σχέση με τη δεκαετία 2010-20.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις συμβάλλουν σήμεραστην αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 15%. Επίσης η αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων, από 2,5% κατά μέσο όρο την περίοδο 2000-2010, σε 5,5%στην περίοδο 2010-2015 και 5% στην περίοδο 2015-2030 κυρίως λόγω γήρανσης του πληθυσμού, σημαίνει ότι η αντιμετώπισητων επιπτώσεωνστα ελλείμματα τηςκοινωνικής ασφάλισης θα απαιτεί σε ένα υποθετικό επίπεδο έως το 2050 σταδιακή αύξησητων ασφαλιστικών εισφορών (από 20% σε 27%) ή σταδιακή μείωση των κύριων συντάξεων τουλάχιστον κατά 20%.
Η αύξηση των συνταξιούχων με την παράλληλη έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την ανεργία είναι εντυπωσιακή με σοβαρές επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Σήμερα 1,2 εργαζόμενοι (στο σύνολό τους, οι 6 στους 10 είναι με μισούς μισθούς λόγω των ευέλικτων μορφών απασχόλησης) συντηρούνέναν συνταξιούχο!Δηλαδή, ο κάθε εργαζόμενοςμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές του πρέπει να συντηρεί ένανμη ενεργόεργασιακά. Τονίζεται ότι σε ένα υγιές αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα η αναλογίαείναι 4 προς1.

Καμπανάκι

Ο Σάββας Ρομπόλης (ομ. καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου) μιλώνταςστα «ΝΕΑ» χτύπησε το καμπανάκι για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος τη δεκαετία 2020-30: «Τη δεκαετία 2020-30, όπως είναι ο ελληνικός πληθυσμός σήμερα, με τη βάση δεδομένων που έχουμε εμείς, φαίνεται ότι θα συντελεστεί το φαινόμενο που λέμε στην κοινωνική ασφάλιση baby boom. Δηλαδή, θα έχουμε μία αύξηση των συνταξιούχων λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Και τη δεκαετία αυτήν, θα συνταξιοδοτηθούν στην Ελλάδα αυτοί που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1960. Και σε αυτή τη δεκαετία έχουμε το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Με αφορμή την εκτίμηση ότι την επόμενη 20ετία ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί έως και 1 εκατομμύριο, ο Ρομπόλης σημείωσε: «Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι, αν τελικά πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση, υπάρχουν δύο ζητήματα. Το ένα σε σχέση με το Ασφαλιστικό. Εμείς είδαμε ότι για να αποκατασταθεί η αρνητική επίπτωση της γήρανσης του πληθυσμού στο Ασφαλιστικό θα πρέπει κάποια στιγμή στο μέλλον να χρειαστεί να μειωθούν οι συντάξεις περαιτέρω 17,5%». Και πρόσθεσε: «Η ελληνική Πολιτεία από χθες ενόψει αυτής της κατάστασης πρέπει να διαμορφώσει μία ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική. Και σήμερα να την είχαμε έτοιμη και να την εφαρμόζαμε, αργεί να αποδώσει».