Ο διάλογος είναι τηλεφωνικός και έγινε χθες.

–Ελα Βαγγέλη, Νίκος.

–Ποιος Νίκος;

–Παππάς. Σε πειράζει να έρθω εγώ να απαντήσω αύριο στην ερώτησή σου;

–Εμένα, καθόλου. Αμα θες να εκφραστείς.

Το τηλέφωνο που χτύπησε, σήκωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Νίκος Παππάς. Η ερώτηση για την οποία μιλούσαν ήταν φυσικά αυτή που κατέθεσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς τον Πρωθυπουργό, με θέμα το περιβόητο ταξίδι του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής στην Βενεζουέλα το 2013. Ευτυχώς που ο Βαγγέλης δεν απάντησε με Σαίξπηρ. Γιατί ήταν ικανός να του πει «θα σε προκαλούσα σε πνευματική μονομαχία, αλλά βλέπω ότι είσαι άοπλος».

Δώρο με μήνυμα

Αυτό το ραντεβού δεν έγινε στο γραφείο του Μητσοτάκη στη Βουλή. Εγινε στα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ. Και ο Κυριάκος δεν πήγε με άδεια χέρια. Εμφανίστηκε κρατώντας έναν μπλε φάκελο. Μέσα είχε ένα έγγραφο από το ιστορικό αρχείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το οποίο δώρισε στον Δημήτρη Κουτσούμπα. Το κείμενο της Συμφωνίας του Θερίσου που υπεγράφη 7 Νοεμβρίου 1943 μεταξύ του ΕΑΜ και της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης. Χάρη σε αυτήν, όπως ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, απετράπη ο εμφύλιος στην Κρήτη. Για την ιστορία, τη συμφωνία διαπραγματεύτηκαν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως εκπρόσωπος της ΕΟΚ και ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης από το ΕΑΜ. Φέρει, εξάλλου, και τις υπογραφές τους. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αναπτύχθηκε μεταξύ τους «αμοιβαία εκτίμηση». Σε τέτοιο βαθμό που όταν χρειάστηκε, ο Μητσοτάκης έκρυψε τον Πορφυρογένη και αργότερα τον βοήθησε να διαφύγει στη Στερεά Ελλάδα. Τώρα θα αναρωτηθεί κανείς τόσους αρχηγούς έχει δει ο Κυριάκος, γιατί μόνο στον Κουτσούμπα έκανε δώρο; Ο ίδιος ο Μητσοτάκης είπε πως του το πήγε γιατί ξέρει πόσο ενδιαφέρεται ο Περισσός για την ιστορική μνήμη. Πιθανόν να είναι κι έτσι. Σίγουρα όμως και από το επιτελείο του γαλάζιου αρχηγού ενδιαφέρονται πολύ για τον επικοινωνιακό αντίκτυπο τέτοιων κινήσεων. Το μήνυμα που αποπειράται να στείλει ο Μητσοτάκης είναι σαφές. Εκπροσωπεί τη Δεξιά της συμφιλίωσης. Και δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Αριστερά –και συγκεκριμένα με τον επίσημο φορέα του αριστερού δόγματος, το ΚΚΕ. Εχει πρόβλημα με τις αιρέσεις. Κοινώς, με τον λαϊκιστή Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του. ΟΚ. Επειδή όμως στο πολιτμπιρό μάλλον κανείς δεν έχει ξεχάσει πόσο τους κόστισε η τελευταία φορά που ήρθαν πιο κοντά με τη ΝΔ, πριν από 28 χρόνια στην κυβέρνηση Τζαννετάκη, ο σύντροφος γενικός γραμματέας έσπευσε να δηλώσει πως «οι ιδεολογικές τους διαφορές» με το εν λόγω κόμμα είναι «αγεφύρωτες».

«Αθεόφοβος»

Ο υπουργός –και αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος –δεν μπορεί να ασχολείται με τους απλούς βουλευτές. Εχει πιο σοβαρά ζητήματα στην ατζέντα του. Οπως, ας πούμε, να διαφημίσει στο τουίτερ το πέμπτο επεισόδιο της εκπομπής της ΥΕΝΕΡΤ «Με αρετή και τόλμη», που θα προβληθεί αυτή την Κυριακή, με τον τίτλο «Από τον άμβωνα στα αλεξίπτωτα: ο ιερέας καταδρομέας». Παρένθεση: εύλογο, είναι και επίκαιρο λόγω Πάσχα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι βλάσφημες ατάκες του Μάκη Μπαλαούρα θα περνούσαν ασχολίαστες. Ανέλαβε ο συνονόματος βουλευτής του Δημήτρης Καμμένος. Με μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση υπερασπίζεται όχι μόνο τα θεία, αλλά κυρίως ό,τι έχει απομείνει από το 3,69% της εκλογικής πελατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων τον Σεπτέμβριο του 2015 –χάρη στο οποίο οι συριζαίοι παραμένουν στο Μαξίμου. Και, μεταξύ μας, δεν μοιάζει να εκτιμά πολύ τους συναδέλφους του, με τους οποίους μοιράζεται τα έδρανα της συμπολίτευσης. Ιδού μια παράγραφος που επιβεβαιώνει αυτή την υπόθεση: «Ναι αυτός ο “αγωνιστής” κατά του φαύλου καπιταλιστικού συστήματος, που ήταν βολεμένος επί χρόνια στην Τράπεζα της Ελλάδος και έπαιρνε τον μισθό του από τα επαχθή τραπεζικά μονοπώλια (και αυτό ασφαλώς δεν θα πρέπει να θεωρείται ως ένα σύγχρονο πολιτικό “θαύμα” αλλά μια στυγνή εκμετάλλευση του πολιτικού προσήμου). Είναι δυνατόν να θεωρεί τη δαπάνη για τη μεταφορά και την υποδοχή του Αγίου Φωτός, που είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας και αποτελεί αναπόσπαστο ριζιμιό λιθάρι της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας, ως περιττή και τη χαρακτηρίζει παγανιστική (!) τελετή!!;;». Α! Και μετά προσθέτει: «Λησμονεί ο αθεόφοβος ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας επισκέφθηκε τον Πανάγιο Τάφο τιμώντας και προσκυνώντας την Αγιοσύνη του». Εδώ λησμονεί ότι ο Τσίπρας ζήτησε να μείνει μόνος με την Πλατυτέρα των Ουρανών, αυτό σας πείραξε;