Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του επέκριναν με δριμύτητα τη συμπεριφορά του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε διάλογο για την Ελλάδα στο ημικύκλιο.

Ο Ντεϊσελμπλούμ είχε δεχθεί ήδη σφοδρά φραστικά πυρά διότι είχε αφήσει να εννοηθεί στα τέλη του Μαρτίου ότι οι χώρες στον Νότο της Ευρώπης κατασπαταλούν τα χρήματά τους στο «αλκοόλ» και στις «γυναίκες».

Τώρα προκάλεσε το μένος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και ευρωβουλευτών, γνωστοποιώντας ότι δεν θα πάρει μέρος στον διάλογο ο οποίος προβλέπεται να γίνει σήμερα Τρίτη στο Στρασβούργο με αντικείμενο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

«Παρότι νομικά (ο Ντεϊσελμπλούμ) δεν είναι υποχρεωμένος να παρίσταται στις εργασίες μας, περιμένουμε από κάποιον που απαιτεί από τους ευρωπαίους πολίτες να κάνουν τεράστιες θυσίες να νιώθει υποχρεωμένος να απαντήσει στους αντιπροσώπους τους», τόνισε ο Ταγιάνι κατά την έναρξη της ολομέλειας του ΕΚ, εκτιμώντας πως πρόκειται για «απλό ζήτημα ευγένειας».

Ο Ταγιάνι επισήμανε ακόμη ότι θα στείλει «επίσημη επιστολή για να διαμαρτυρηθεί στον πρόεδρο του Eurogroup, η οποία θα λέει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ομόφωνα, δεν αποδέχεται τη συμπεριφορά αυτή», πολύ περισσότερο όταν «προέρχεται από κάποιον με ρόλο τόσο σημαντικό».

«Για λόγους προγράμματος»

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του Ντεϊσελμπλούμ περιορίστηκε να απαντήσει πως ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης «έγραψε επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη» εξηγώντας ότι δεν θα μπορέσει να είναι παρών στον διάλογο αυτόν για «λόγους προγράμματος».

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, απαίτησε την παραίτηση του Ντεϊσελμπλούμ, όπως και η πρόεδρος της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, ενώ ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών Τζάνι Πιτέλα υπογράμμισε ότι ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν έχει «το ανάστημα και τη συμπεριφορά που απαιτούνται για να είναι πρόεδρος του Eurogroup» και επίσης απαίτησε να υποβάλει την παραίτησή του.

Για τον Φιλίπ Λαμπέρ, συμπρόεδρο της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, ο τρόπος που φέρεται ο Ντεϊσελμπλούμ «εντάσσεται στις συμπεριφορές που βρίσκονται στην πηγή της εξέγερσης ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους των πολιτών εναντίον των δημοκρατικών θεσμών».

Ο γάλλος ευρωβουλευτής Αλέν Λαμασούρ από την πλευρά του απαίτησε να κηρυχθεί ο Ντεϊσελμπλούμ «persona non grata» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.