«Είμαστε η καρδιά της Ευρώπης» είναι το σύνθημα που κυριάρχησε στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στη Μάλτα. Ενα σύνθημα με περισσή αυταρέσκεια, αλλά και με κάποια δόση αλήθειας. Η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά είναι αυτή που, κατά κοινή ομολογία, συνέλαβε πριν από εξήντα χρόνια την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την υλοποίησε, ώς έναν βαθμό, με τη βοήθεια της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και σήμερα κυριαρχεί στην ΕΕ, ελέγχοντας τα τρία βασικά θεσμικά όργανά της, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η εκλογική της επιρροή διαρκώς συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια.

Αυτή που ωστόσο κάθε άλλο παρά συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια είναι η πολυσυλλεκτικότητα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Το βασικό χαρακτηριστικό του Συνεδρίου της στη Μάλτα είναι ότι θύμιζε περισσότερο συνέλευση Κοινοβουλίου και λιγότερο Συνέδριο οργανωμένου κόμματος. Υπήρξαν παρέμβασεις ακροδεξιάς απόχρωσης, όπως αυτή του Ούγγρου Βίκτορ Ορμπαν, αλλά και παρεμβάσεις που σαφώς φλερτάριζαν με τις ιδέες της Κεντροαριστεράς, οπως του Ιρλανδού Εντα Κένι.

Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ. Υπήρξαν παρεμβάσεις, όπως του επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, γερμανού Χριστιανοκοινωνιστή Μάνφρεντ Βέμπερ, που κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι στην Ευρώπη τα πάντα πλέον βαίνουν καλώς και η κρίση ξεπεράστηκε, υπήρξαν όμως και παρεμβάσεις όπως του Ισπανού Μαριάνο Ραχόι και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη που κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι τα πράγματα δεν έχουν ακριβώς έτσι. Εντούτοις ο αρχηγός της ΝΔ φρόντισε στην παρέμβασή του να τονίσει τη σημασία της «ιδιοκτησίας», από την πλευρά του κόμματός του, μιας «εμπροσθοβαρούς μεταρρυθμιστικής ατζέντας». Κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι στην πράξη δεν προτίθεται να αμφισβητήσει, αν και όταν έρθει στα πράγματα, αυτά που σήμερα συμφωνεί η Ελλαδα με τους δανειστές της. Κάτι που επίσης δείχνει πως ούτε το ΕΛΚ ούτε η ΝΔ επιθυμούν να ταλαιπωρηθούν για το λεγόμενο θέμα της πολιτικής συναίνεσης στην εφαρμογή του προγράμματος, όπως αναμφίβολα συνέβη επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά.