Το σήμα κινδύνου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που εκπέμπει συστηματικά η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να δυναμώσει η ΝΔ στη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Στόχος του Μητσοτάκη είναι, από τη μια, να έχει πλήρη ενημέρωση από τον πλέον επίσημο θεσμικό παράγοντα για την πραγματική εικόνα της οικονομίας και, από την άλλη, να γίνει εκτενής συζήτηση για τις προοπτικές ανάπτυξής της.

Ο αρχηγός της ΝΔ αναμένεται να διατυπώσει στον κεντρικό τραπεζίτη τις ανησυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επιδείνωση όλων των οικονομικών δεικτών εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο ΝΔ και Τράπεζα της Ελλάδος έχουν απόλυτη ταύτιση απόψεων, όπως σχολιάζουν από την Πειραιώς, επικαλούμενοι και το νέο καμπανάκι που έκρουσε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός στόχων και σε παρατεινόμενη ύφεση και το 2017.

ΟΙ ΑΜΕΣΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ. Η συζήτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος προεξοφλείται ότι θα επικεντρωθεί σε όλα τα φλέγοντα θέματα της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, ενώ έμφαση θα δοθεί στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ΝΔ επισημαίνει πως για τα κόκκινα δάνεια, που ανέρχονται σε περίπου 106 δισ. ευρώ ή 45% του συνόλου των δανείων, απαιτείται επιτάχυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Με συναγερμική λογική, όπως σημειώνουν στελέχη του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου, ο Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στη μείωση των καταθέσεων, καθώς κρίνει ότι η απόσυρση 4 δισ. ευρώ από τα τραπεζικά αποθεματικά τους πρώτους μήνες του 2017 ενέχει κινδύνους, ενώ ήδη αυξάνει εκ νέου την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA. «Τον Δεκέμβριο του 2014 η εξάρτηση από τον ELA είχε μηδενιστεί» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, προαναγγέλλοντας ακόμη ένα ζήτημα το οποίο θα αναδείξει ο στρατηγικός σχεδιασμός του κόμματος.

Κοινός τόπος και των δύο θεσμικών παραγόντων αποτελεί και η πεποίθηση ότι η άρση των capital controls και η ανάκτηση του κλίματος εμπιστοσύνης είναι απαραίτητοι όροι για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Επίθεση για τη ΔΕΗ. Το γαλάζιο στρατόπεδο χθες ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και για το θέμα της ΔΕΗ. Με μια σκληρή ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει τα πειράματα για τη ΔΕΗ. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως το 2015 μαζί με την τρόικα συμφώνησαν να περιοριστεί το μερίδιο της ΔΕΗ από το 95% της αγοράς στο 50% μέχρι το 2020 με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και το Δημόσιο. «Μια ιδιωτικοποίηση δωρεάν! Ενα μοντέλο Φρανκενστάιν που οδηγεί τη ΔΕΗ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Νέες βολές υπήρξαν και για την παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, ενώ ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος επιμένει στις γαλάζιες «ανησυχίες» για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης.

– Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί το βράδυ για τη Μάλτα προκειμένου να παραστεί στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μαζί του θα συνταξιδέψει και ο Αντώνης Σαμαράς που μετέχει στην επιτροπή σοφών του ΕΛΚ.