Η αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, στη βάση του οποίου ο εισπρακτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επιβάλλει δεσμεύσεις, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, αποτελεί μνημονιακή δέσμευση από το 2014. Είναι από αυτά τα σχετικά εύκολα, τα οποία όμως ποτέ δεν γίνονται, διότι οι εκάστοτε κυβερνώντες ασχολούνται (συνήθως) μόνο με τα μεγάλα.

Ο εκσυγχρονισμός του ΚΕΔΕ ήταν, που λέτε, βασικό παραδοτέο έργο εκείνης της αξιολόγησης του ’14 που δεν έκλεισε ποτέ και έδωσε τη θέση της στην περήφανη διαπραγμάτευση.

Οι πληροφορίες μου λένε ότι στο συρτάρι του Βαρουφάκη υπήρχε ένα πλήρες νομοσχέδιο, έτοιμο να αντικαταστήσει τον Κώδικα που ισχύει από το 1974. Δεν έχει γίνει λάθος. Από το 1974.

Για να καταλάβετε πόσο επίκαιρος είναι ο Κώδικας, στο άρθρο 17, όπου περιγράφονται τα «ακατάσχετα», ορίζεται ότι εξαιρούνται «επί προσώπων ποριζομένων τα προς το ζην εκ γεωργικής εργασίας και δυο αροτριώντα ζώα, εν υποζύγιον, μια δάμαλις, εξ πρόβατα, εξ αίγες, η μέχρι της προσεχούς συγκομιδής απαιτουμένη σπορά και η τροφή των ανωτέρω ζώων επί τρεις μήνας». Τα σώσαμε τα ζωντανά…

Το νομοσχέδιο έμεινε στο συρτάρι και παραμένει άγνωστο αν ο Γιάνης (με ένα ν, για να μην τον στενοχωρήσουμε) μπήκε στον κόπο ποτέ να ασχοληθεί με τον ΚΕΔΕ. Είχε άλλα στο κεφάλι του. (Τι ακριβώς, ποτέ δεν κατάλαβα, αλλά αυτό είναι δικό μου πρόβλημα.)

Μπλέξαμε στους Κώδικες

Ετσι σήμερα, αν αυτός ο οποίος επισπεύδει ένα αναγκαστικό μέτρο είσπραξης είναι οποιοσδήποτε πλην Δημοσίου, ισχύουν οι διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ αν είναι το Δημόσιο, ισχύουν οι διατάξεις του ΚΕΔΕ κι άντε να βγάλεις άκρη.

Εκανε ο Γιώργος Πιτσιλής της ΑΑΔΕ προ ημερών μια κωδικοποίηση των ισχυουσών διατάξεων και χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Αυτή ήταν η αφορμή για να εκφράσω για μια ακόμα φορά την απορία μου: σε αυτή τη χώρα, πόσα χρόνια χρειάζονται για να γίνουν τα απλά; Ασ’ τα τα μεγάλα. Τα διαπραγματευόμαστε περήφανα.

Το θαύμα της Sunlight

Μια ελληνική εταιρεία κατακτά τον κόσμο στον τομέα των μπαταριών. Η Συστήματα Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, παρά την κρίση, πέρυσι πέτυχε σημαντική ενίσχυση των επιδόσεων – μεγεθών της και αύξηση των καθαρών κερδών της.

Η Sunlight είναι από τις λίγες ελληνικές εταιρείες η οποία μέσα στις δύσκολες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας καταφέρνει να ξεχωρίζει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ηδη η Sunlight δραστηριοποιείται πλέον σε 114 χώρες, ενώ το 2016 ανέπτυξε περαιτέρω την εξαγωγική της δραστηριότητα σε νέες μεγάλες αγορές, όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνέχεια της εισόδου της σε Ασία και Αφρική. Μάλιστα, η ζήτηση για μπαταρίες της Sunlight στις ξένες αγορές το 2016 αυξήθηκε σημαντικά, εκτοξεύοντας τον όγκο παραγωγής της σε 1,5 εκατ. στοιχεία μπαταρίας.

Αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο και στα οικονομικά της εταιρείας. Πέρυσι η Sunlight πέτυχε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της, καταγράφοντας πωλήσεις – ρεκόρ που ανήλθαν σε 168,4 εκατ. ευρώ έναντι 136,6 εκατ. ευρώ το 2015 (αύξηση 23,3%)! Παράλληλα, η εταιρεία αύξησε κατά 28,9% και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), τα οποία από 13,4 εκατ. ευρώ το 2015 έφτασαν τα 17,2 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,9 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.