Είναι παρακινδυνευμένο να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης σε συνθήκες «απομόνωσης» (μακριά από τις σειρήνες του ΣΥΡΙΖΑ) στις συννεφιασμένες Βρυξέλλες.

Το βέβαιο είναι ότι η πτήση επιστροφής στην Αθήνα θα έχει αναταράξεις. Οι αριστεροί πλαγιομετωπικοί άνεμοι που θα πνέουν θα δυσκολέψουν την προσγείωσή του αν οι βαλίτσες των τεσσάρων επισήμων επιβατών του είναι υπέρβαρες από νέα μέτρα λιτότητας. Επιπλέον, στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ φέρουν βαρέως (όχι μόνο τα μέτρα) και τα αντίμετρα που ζητούν οι δανειστές, όπως η μείωση του φόρου επιχειρήσεων και των υψηλότερων συντελεστών στα εισοδήματα προκειμένου να πάρει μπροστά η οικονομία. Και αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επιστροφή στην Αθήνα.

Με ή χωρίς συμφωνία η διαχείριση της επόμενης μέρας μοιάζει δύσκολη για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπουν αξιόπιστες αναλύσεις. Με συμφωνία, η κυβέρνηση θα πρέπει, καταρχήν, να περάσει τον σκόπελο της Βουλής. Και μετά να διαχειριστεί συνθήκες δημοσκοπικής κατάρρευσης και την προοπτική δραματικής συρρίκνωσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση υπό το βάρος της εφαρμογής των νέων επώδυνων μέτρων. Ούτε η ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι, ούτε η επαγγελλόμενη ανάπτυξη θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την κατάσταση αυτή, όπως δεν κατάφεραν πανομοιότυπα αφηγήματα προηγούμενων κυβερνήσεων. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, σήμερα που η παγίδευση της οικονομίας στην παρατεταμένη διαπραγμάτευση προμηνύει χειρότερες εξελίξεις σε κρίσιμα και ευαίσθητα μέτωπα και έχει σε μεγάλο βαθμό υπονομεύσει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές οι εκλογές, ακόμη και αν αποφευχθούν τώρα, είναι βέβαιον ότι θα επανέλθουν στην ημερήσια διάταξη από την επόμενη μέρα σε περίπτωση ψήφισης των νέων μέτρων.

Αλλά και χωρίς συμφωνία οι προοπτικές δεν διαγράφονται ευοίωνες για το εύρος των επιλογών που θα έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Οι απειλές Σόιμπλε για το ενδεχόμενο οι δανειστές να ζητήσουν τη δέσμευση της αντιπολίτευσης σε οποιαδήποτε συμφωνία ακυρώνουν στην πράξη τα κυβερνητικά σενάρια για παράταση της εκκρεμότητας ώς την καρδιά των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο. Σόιμπλε και ΔΝΤ διαμηνύουν με τον τρόπο αυτόν ότι μπορούν να βγάλουν το καλώδιο απ’ την πρίζα: να πυροδοτήσουν άμεσα πολιτικές εξελίξεις και εκλογές στην Ελλάδα αν απαιτήσουν ευρεία συναίνεση στα μέτρα, δεδομένης της άρνησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν μια συμφωνία, προϊόν διαπραγμάτευσης της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Και έτσι το επιχείρημα περί της ανάγκης ευρείας συναίνεσης, με την ψήφιση των μέτρων από 180 βουλευτές στη Βουλή, το οποίο ανέσυραν τις προηγούμενες μέρες πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, γύρισε μπούμερανγκ. Η κυβέρνηση έμεινε, πάλι, μόνη για να σηκώσει (αν μπορέσει) το βάρος μιας επώδυνης συμφωνίας.