Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια διάθεση εορτασμού των 60 χρόνων από την υπογραφή της ιδρυτικής πράξης για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και κατέληξε σε έναν πολυκομματικό συναγερμό για το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τέσσερις ευρωβουλευτές στο ίδιο πάνελ –ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο Μίλτος Κύρκος από Το Ποτάμι –βρήκαν μάλλον εύκολα μια κοινή συνισταμένη, στέλνοντας εν πολλοίς το δικό τους μήνυμα και στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, διαμηνύοντας ο καθένας με τον τρόπο του ότι το θέμα δεν προσφέρεται για μικροκομματισμούς και τακτικισμούς.

Μαζί τους και ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος διακήρυξε ότι «η Ευρώπη παραμένει ο μεγαλύτερος εγγυητής ασφάλειας και δημοκρατίας για την Ελλάδα» και πως τελικά «είναι το σπίτι μας και η οικογένειά μας». Από όλους στη χθεσινή εκδήλωση του Protagon, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακούστηκε περισσότερο ως προτροπή παρά ως διαπίστωση.

Ο διευθυντής του Protagon, Χρήστος Μεμής, έχει ήδη βάλει στη συζήτηση τα ερωτήματα για την ευρωπαϊκή καμπή έπειτα από έξι ανοδικές δεκαετίες –ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πήγε ακόμη μακρύτερα, κάνοντας λόγο για υπαρξιακή κρίση που βιώνει για πρώτη φορά η γηραία Ευρώπη. Λόγω χαρτοφυλακίου στην Κομισιόν, δεν στάθηκε τόσο στη λιτότητα όσο στο Προσφυγικό, που «δοκιμάζει τις ηθικές και δομικές αρχές της Ευρώπης, λόγω της αδυναμίας εφαρμογής των κοινών αποφάσεων».

Στην πρώτη ταχύτητα. Η διαπίστωση των τεσσάρων εκπροσώπων της ελληνικής πολιτικής σκηνής στην Ευρώπη για το μέλλον του κοινού οικοδομήματος, ωστόσο, δεν ενίσχυε ένα κλίμα απαισιοδοξίας. Η πεποίθησή τους ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι εξ αποστάσεως ήταν ακλόνητη. Χωρίς εξαιρέσεις, ανεξάρτητα από τον πολιτικό φορέα που εκπροσωπούσαν και τις κομματικές επιδιώξεις του. «Προτεραιότητά μας είναι η πρώτη ταχύτητα. Θεσμικά, άλλωστε, ανήκουμε στην πρώτη θέση, λόγω της συμμετοχής μας σε ευρωζώνη και Σένγκεν. Και εκεί θέλουμε να παραμείνουμε…» ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημούλης –σε ένα μήνυμα με αποδέκτες και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η Ευρώπη να βάλει όπισθεν. Επικίνδυνη όμως μπορεί να είναι και η νεκρά…» κατέληξε –για να βρεθεί αντιμέτωπος με αμφισβητίες της κομματικής νομιμοφροσύνης του. Σύμφωνα με τα σχόλια που καταγράφηκαν, ο Παπαδημούλης βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ με ταυτότητα Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η Μαρία Σπυράκη κρίνει επιβεβλημένο να καταρτισθεί άμεσα ένας εθνικός οδικός χάρτης για τον τρόπο που η Ελλάδα θα σταθεί μπροστά στις εξελίξεις και θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η συμφωνία με εταίρους και δανειστές αποτελεί αναγκαία συνθήκη –«κανείς δεν βάζει τα λεφτά του σε ένα μαγαζί που κινδυνεύει να κλείσει» ήταν το δικό της μήνυμα. Ο Μίλτος Κύρκος φάνηκε να είναι ο μόνος που δεν ήταν βέβαιος για το τελικό αποτέλεσμα, παρά τον γενικό συναγερμό: «Υπάρχει ανάγκη να μείνουμε μαζί, αλλά εάν μείνουμε μαζί έτσι, θα βουλιάξουμε. Ακόμη κι αν έχουμε παρέα, θα βουλιάξουμε και θα συμπαρασύρουμε κι άλλους…».

Με δεδομένο ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα έξωσης από το ευρώ και τη Σένγκεν, δύο κατεξοχήν ευρωπαϊκά συμβόλαια ήταν κοινός τόπος στο πάνελ ότι η σχετική συζήτηση δεν γινόταν σε κενό αέρος. Είτε ευθύνονται οι δικές μας αδυναμίες είτε ο σχεδιασμός των ισχυρότερων κρατών, η συζήτηση παραμένει ανοικτή, στον απόηχο και των εισηγήσεων κορυφής για μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων. «Αυτό είναι ένα επικίνδυνο σενάριο. Δεν μπορούν να αποφασίζουν τέσσερις χώρες. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάρχει κουλτούρα δικαιοσύνης…» ήταν το στίγμα του Νίκου Ανδρουλάκη.