Η είδηση παρουσιάζεται από το ΑΠΕ ως εξής: «Το Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, όπου πλειοψηφεί η αντιπολίτευση, κήρυξε σήμερα τη χώρα σε «ανθρωπιστική κρίση» όσον αφορά τα τρόφιμα, μια κατάσταση την οποία θέλει να καταγγείλει στον ΟΗΕ και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS)». Η αλήθεια των αριθμών για την Μπολιβαριανή Δημοκρατία –ανεξαρτήτως της πηγής τους –είναι μάλλον σκληρή. Το ΔΝΤ προβλέπει πληθωρισμό 1.660% για το 2017. Το Κοινοβούλιο της χώρας μιλά για πληθωρισμό 700% και ελλείψεις βασικών προϊόντων σε ποσοστό 90%. Η έρευνα μιας ομάδας πανεπιστημιακών κατέληξε στο συμπέρασμα πως η φτώχεια έπληττε το 81,8% των νοικοκυριών το 2016, με το 51% αυτών να βρίσκεται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Κι όμως. Ολα αυτά είναι προπαγάνδα των συστημικών μίντια παγκοσμίως. Τα έχει πει, εξάλλου, ο πλέον αρμόδιος επί ελληνικού εδάφους για τον σοσιαλιστικό παράδεισο του Μαδούρο. Ποιος; Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας με την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενουζέλας Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Προ μηνός από κοινοβουλευτικού βήματος είχε αποκαταστήσει την αλήθεια για τα όσα συμβαίνουν στη μακρινή χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η αγόρευσή του ήταν καταπέλτης για τους επικριτές του πατερούλη Μαδούρο. «Εχουν ανεγερθεί», έλεγε, «ενάμισι εκατομμύριο κατοικίες πλήρως εξοπλισμένες και δόθηκαν δωρεάν. Ξέρετε τι είναι οι φαβέλες σε αυτές τις χώρες. Ακούστε κάτι άλλο. Το δημόσιο χρέος είναι κάτω από το 30% του ΑΕΠ, η ανεργία είναι στο 5%, η ακραία φτώχεια που πριν από την Μπολιβαριανή Επανάσταση ήταν στο 30% σήμερα είναι στο 5% του πληθυσμού. Και μάλιστα, ο αρμόδιος Οργανισμός του ΟΗΕ έχει ανακηρύξει τη Βενεζουέλα ελεύθερη από την πείνα». Χθες, πάντως, δεν βγήκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Κατανοητό. Ηταν πολύ προφανές ότι πρόκειται για μια ακόμη συνωμοσία της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης, του καπιταλιστικού Τύπου και των εχθρών του πνεύματος του Τσάβες. Στοιχειώδες.

Στολές

«Ενας λαός αν δεν είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να συνδράμει τις Ενοπλες Δυνάμεις για να υπερασπιστεί τα πάτρια εδάφη και δεν έχει το ηθικό που εσείς επιδείξατε σήμερα, δεν μπορεί να αποτρέψει απειλή». Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Αμυνας, από τη Θάσο, προχθές. Βρέθηκε εκεί για να παρακολουθήσει άσκηση εξάλειψης αεροπρογεφυρώματος από διμοιρία εθνοφυλάκων. Φυσικά, υπάρχουν και φωτογραφικά στιγμιότυπα που ποζάρει με εθνοφύλακες φορώντας το χακί. Εντάξει, δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που έχει βάλει στολή. Η εμμονή του όμως να ντύνεται «λούφα και παραλλαγή» έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Λογικό μιας και ο συμβολισμός του κοστουμιού της πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι θεμελιώδης για το δημοκρατικό πολίτευμα: το Στράτευμα υπάγεται στην πολιτική εξουσία.

Διάλογοι

–Πρόεδρος: Είναι ανόητο να θεωρείται ότι η επίδειξη απαθούς και ψύχραιμης συμπεριφοράς από μέρους μου είναι αδυναμία.

–Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μην κάνετε χειρονομίες. Αν και αυτή η δίκη για χειρονομίες είναι…

–Πρόεδρος: Δεν είστε διάδικος αυτής της δίκης. Σας υπενθυμίζω ότι μπορεί να ελεγχθείτε… (σ.σ. πειθαρχικά)

–Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σας υπενθυμίζω ότι και εσείς μπορεί να ελεγχθείτε…

Ο διάλογος είναι πραγματικός. Και μάλιστα χθεσινός. Λίγο πριν το δικαστήριο αποβάλει από τη δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens το υπό σύσταση σωματείο Δικαιοσύνη για Ολους, που εκπροσωπείται από την αρχηγό της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μετά η Ζωή κατηγόρησε την έδρα για στημένη διαδικασία. Ακόμη και οι λάτρεις του μεταμοντέρνου θεάτρου ενίοτε παραδέχονται πως σε κάποια έργα δεν πρέπει να πειράζεις το κείμενο. Μιλάει από μόνο του. Οπότε ουδέν σχόλιον. Η Κωνσταντοπούλου, άλλωστε, έχει το μοναδικό ταλέντο να μιλάει και φιμωμένη.

Εθνική Τράπεζα

Θα παραθέσω μόνο τα ερωτήματα που θέτουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιάννης Κουτσούκος, με την ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή για την τοποθέτηση της Κερασίνας Ραυτοπούλου ως συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας για τα κόκκινα δάνεια. Τα υπόλοιπα τα έχετε διαβάσει ήδη, πάλι, χθες. Ρωτούν λοιπόν: «Θεωρείτε νόμιμη, ηθική, δεοντολογική και σύμφωνη με τα θεσπισμένα τραπεζικά κριτήρια την κυβερνητική επιδίωξη για την τοποθέτηση της κυρίας Ραυτοπούλου, κομματικού στελέχους και συνεργάτιδας του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, ως συμβούλου διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας σε θέση «κομματικού επιτρόπου»;». Και «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να αποκατασταθούν άμεσα η ομαλότητα και η εικόνα της Εθνικής Τράπεζας και να αρθεί κάθε υπόνοια κυβερνητικής παρέμβασης προς τη διοίκηση της τράπεζας με σκοπό την επιλογή κομματικού στελέχους ως συμβούλου διοίκησης;». Η κυβερνητική απάντηση αναμένεται με ενδιαφέρον.