Σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επικαλούμενη την ισχυρή απασχόληση και την αύξηση του πληθωρισμού. Η Fed έδωσε επίσης σήμα ότι δεν σκοπεύει προς το παρόν να πυκνώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι φέτος οι αγορές προεξοφλούν άλλες δύο τέτοιες αυξήσεις.

Η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν προχώρησε σε αύξηση 0,25% και πλέον το εύρος των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια διαμορφώνεται από 0,75% έως 1%. Πρόκειται για μια από τις ισχυρότερες ενδείξεις ότι σταδιακά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κλείνει τη στρόφιγγα του φθηνού χρήματος.

Στην ανακοίνωσή της η Fed έδωσε σήμα ότι δεν σκοπεύει να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού με ταχύτερους ρυθμούς από όσο αναμενόταν. Η τράπεζα έκανε λόγο για «σταδιακές» όπως τις χαρακτήρισε αυξήσεις και τα μέλη της Fed προβλέπουν ακόμη δύο τέτοιες αυξήσεις φέτος και άλλες τρεις αυξήσεις το 2018. Το 2016 η Fed είχε πραγματοποιήσει μία αύξηση επιτοκίων.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Γέλεν εξήγησε ότι αν η Fed καθυστερούσε κι άλλο να κλείσει τη στρόφιγγα του φθηνού χρήματος, πιθανώς στο μέλλον να αναγκαζόταν να αυξήσει τα επιτόκια με πιο γρήγορους ρυθμούς από όσο θα ήθελε. Κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα στις αγορές αλλά και την οικονομική ανάπτυξη, όπως είπε.

Η χθεσινή απόφαση αναμενόταν από την πλειονότητα των αναλυτών και οικονομολόγων, ενώ η μειονότητα προσδοκά ακόμη πιο επιθετική αύξηση του κόστους δανεισμού. «Με σταδιακές μεταβολές στη χάραξη νομισματικής πολιτικής η οικονομική δραστηριότητα θα αυξηθεί με μέτριο ρυθμό» ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση η τράπεζα, η οποία χρησιμοποίησε την ίδια γλώσσα με αυτή προηγούμενων συνεδριάσεων όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Στην ανακοίνωσή της η τράπεζα χρησιμοποίησε πάντως διαφορετική γλώσσα από ό,τι στο παρελθόν όσον αφορά τον πληθωρισμό. Χαρακτηρίζοντας «συμμετρικό» τον στόχο του 2% που θέτει για τον πληθωρισμό, η Fed άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να επιτρέψει στον δείκτη τιμών να αυξηθεί ελαφρώς άνω του ποσοστού αυτό.

Αυτή η νέα αύξηση ουσιαστικά σημαίνει ότι τους αμέσως επόμενους μήνες το κόστος εξυπηρέτησης δανείων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ ή σε χώρες όπου ο δανεισμός γίνεται σε δολάρια θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.