Η πρώτη διεθνής εμφάνιση που είχε ο Μάρτιν Σουλτς ως υποψήφιος καγκελάριος του SPD ήταν στο Βερολίνο. Στα κεντρικά του SPD, στο Βίλι Μπραντ Χάους, βρέθηκαν για δύο ημέρες ηγέτες και στελέχη από 130 σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα από όλο τον κόσμο για τη συνάντηση της λεγόμενης Προοδευτικής Συμμαχίας. Μεταξύ αυτών ήταν και δύο πρωθυπουργοί, της Σουηδίας Στέφαν Λούβεν και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Εκεί ήταν και ο ημέτερος ανταποκριτής Γιώργος Παππάς που μου μετέδωσε ότι προχθές ο Σουλτς μίλησε ως καγκελάριος εν αναμονή. Καταδίκασε τον ακροδεξιό λαϊκισμό και ύψωσε το λάβαρο για την «ανανέωση της παγκοσμιοποίησης», η σημερινή μορφή της οποίας «δεν είναι μονόδρομος», όπως είπε. «Κανένα τείχος, όσο ψηλό και να είναι, δεν θα μας προστατεύσει διά παντός από τα παγκόσμια προβλήματα» τόνισε ο φιλέλλην Μάρτιν και υπογράμμισε ότι «από κοινού μπορούμε να αποδείξουμε ότι ο απομονωτισμός δεν είναι λύση».

Η Προοδευτική Συμμαχία είναι ο άλλος πόλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που επανεξέλεξε πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, η οποία όμως δεν έχει την απήχηση που θα ήθελαν οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες. Ειρήσθω εν παρόδω, όπως έμαθα κι εγώ από το «Στίγμα», στη Γερμανία και συγκεκριμένα στη Φρανκφούρτη εθεάθη και ο Γιώργος.

Η πρωτοβουλία για την Προοδευτική Συμμαχία ανήκει στον πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ξεκίνησε στη Λειψία τον Μάιο του 2013 με αφορμή τα 150 χρόνια του SPD. Στην ιδρυτική συνάντηση συμμετείχε ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος. Στην προχθεσινή συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Συλβάνα Ράπτη και η Δανάη Χατζηπέτρου. Η κίνηση προσπαθεί «να εξανθρωπίσει και να εκδημοκρατικοποιήσει την παγκοσμιοποίηση» είπε η Ράπτη.

Ο Γκάμπριελ πάντως δεν εμφανίστηκε στο Βίλι Μπραντ Χάους, επικαλέστηκε ασθένεια στην οικογένεια, που έχει και νεογέννητο. Αλλά ήταν μάλλον «διπλωματική ασθένεια», για να αφήσει τη σκηνή αποκλειστικά στον νέο σταρ της Σοσιαλδημοκρατίας Μάρτιν Σουλτς.