Την ώρα που κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερίζουν για τους «δραχμιστές» στην περίφημη επιτροπή που όρισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης στηρίζει ξανά το… κλαμπ τους.

«Να φοβάστε τη δραχμή λιγότερο από το κλείσιμο της αξιολόγησης», δήλωσε στον Antenna, επαναλαμβάνοντας ότι η ρήξη με τους δανειστές θα πρέπει να είναι ο μόνος δρόμος για την κυβέρνηση.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξέφρασε δε το… παράπονό του που ο Αλέξης Τσίπρας δεν τον άκουσε μετά το Οχι στο δημοψήφισμα. «Του είχα πει πως στόχος τους είναι να επιλέξουν εκείνοι πότε θα συμβεί το Grexit», πρόσθεσε, υπονοώντας ότι αυτό θα έπρεπε να είναι «προνόμιο» της ελληνικής πλευράς.

Οσο για το τι θα κάνει τώρα η κυβέρνηση; Εκτίμησε ότι ο Τσίπρας θα πει «ναι σε όλα» την τελευταία στιγμή, δηλαδή τον Ιούλιο, όταν τα ταμεία θα έχουν ξεμείνει από ρευστό και η χώρα θα πρέπει να καταβάλει 4 δισ. ευρώ για τις δανειακές υποχρεώσεις της.

Εφόσον αναφέρθηκα στην Επιστημονική Επιτροπή του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, όπως είναι το πλήρες επίσημο όνομά της, υπό τον «δραχμιστή» καθηγητή Γιαν Κρέγκελ, θέλω αφενός να σας παραπέμψω στο «Στίγμα» της Καρολίνας Παπακώστα (σελ. 7) σχετικά με τις δύο ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, αφετέρου να σας επισημάνω ότι από τον υπουργό διορίστηκε (ως αντιπρόεδρος) και ο νυν επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) καθηγητής Νίκος Θεοχαράκης, πρόεδρος επίσης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΜΑ, ο οποίος είναι φίλος του Γιάνη και επί των ημερών του διετέλεσε γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής της εξαμελούς ελληνικής αντιπροσωπείας στο λεγόμενο Brusselsgroup. Μύλος! Που αν μη τι άλλο, θα έχει ψωμί για το ρεπορτάζ μας.

Το μέλλον της Ευρώπης

Τα σενάρια του Γιούνκερ και η θέση της Ελλάδας σε μια ΕΕ «πολλών ταχυτήτων» είναι το θέμα των ημερών, τη χρονιά που η ενωμένη Ευρώπη συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής. Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, στις 18.00, οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Μαρία Σπυράκη, Νίκος Ανδρουλάκης και Μίλτος Κύρκος θα βρεθούν στο ξενοδοχείο Royal Olympic για να μιλήσουν για το μέλλον της Ευρώπης και να απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού.

Η εκδήλωση, η οποία υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διοργανώνεται από την ιστοσελίδα protagon. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Χρήστος Μεμής, χαιρετισμό θα απευθύνει ο επικεφαλής του ΕΚ στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ενώ θα παρέμβει μέσω βίντεο και ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οσμίζομαι πως θα βγουν και ειδήσεις.