Αντιπερισπασμός

Σε μια ακόμη –υπολογισμένη άραγε; –κίνηση στρατηγικού σχεδιασμού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με πρώτο υπογράφοντα τον Αλέξη Τσίπρα, ζητά Προανακριτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου. ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι άμεσα είπαν το ναι. Από το δε πρώην κόμμα του Γιάννου σήκωσαν το γάντι με την ατάκα «φυσικά και θα ψηφίσουμε υπέρ». Βέβαια, όλοι στην αντιπολίτευση συμφωνούν και σε κάτι άλλο. Η κυβέρνηση προσπαθεί διακαώς να αλλάξει την ατζέντα γιατί η διαπραγμάτευση πάει από το κακό στο χειρότερο. Εξού και την Τρίτη θυμήθηκαν τη συνταγματική αναθεώρηση και χθες τον Γιάννο. Στην ανάλυσή τους, άλλωστε, το κόλπο είναι δοκιμασμένο από το Μαξίμου –αν και παραλείπουν να αναφέρουν ότι σε ανάλογες περιπτώσεις είχε πιάσει κιόλας. Σύμφωνα, όμως, με γνωστό στέλεχος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, «με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, το αδίκημα έχει παραγραφεί. Το αν υπήρξε ή όχι μαύρο χρήμα, της υπόθεσης Παπαντωνίου, το ερευνά ήδη η Δικαιοσύνη. Και εξάλλου η διερεύνηση αναλόγων υποθέσεων δεν είναι αρμοδιότητας του Κοινοβουλίου». Αρα; «Προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν μια δικαστική έρευνα για να κρατήσουν ψηλά τη σκανδαλολογία. Επειδή δεν μπορούν πια να κλείσουν τη διαπραγμάτευση πριν τα τέλη Μαΐου». Παρεμπιπτόντως, υπενθυμίζει δυο προτάσεις για Εξεταστικές που η συμπολίτευση αρνήθηκε να ψηφίσει. Αυτή της ΝΔ για τον Βαρουφάκη και τα capital controls και εκείνη του ΠΑΣΟΚ να επεκταθεί η Εξεταστική που πρότεινε η κυβέρνηση για την οικονομία και στην περίοδο Καραμανλή. Ολα αυτά είναι λεπτομέρειες. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι φαν του ΜακΛούαν. Το τηλεοπτικό πλάνο από την Εξεταστική είναι το μήνυμα.

Ρωμαϊκή επανάσταση

Αυτό το Σαββατοκύριακο η Ευρώπη αλλάζει. Η τέταρτη Σύνοδος Σχέδιο Β γίνεται σήμερα και αύριο στη Ρώμη ως εναλλακτική, λέει, στην 60ή επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, που θεωρείται ιδρυτική της Ενωσης μιας και έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία της Κοινής Αγοράς. Απώτερος στόχος αυτών που θα μαζευτούν στο Καπιτώλιο –συμβολικά, γιατί εκεί υπεγράφη η Συνθήκη της Ρώμης –για αυτή τη Σύνοδο; Είναι, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, αποφασισμένοι να μην υπακούσουν στις αντιδημοκρατικές ευρωπαϊκές πρακτικές και τους νεοφιλελεύθερους κανόνες. Και αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν είναι έτοιμοι για πιο ριζοσπαστικές ρήξεις, εθνικές και πολυμερείς, με το υπάρχον ευρωπαϊκό πλαίσιο. Εν συντομία, τα χειμερινά ανάκτορα των Βρυξελλών θα καταληφθούν. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Αφού μπροστάρισσα θα είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου που λαμβάνει μέρος στις εργασίες της Συνόδου. Δεύτερο όνομα στη μαρκίζα ο νεοκομμουνιστής υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν. Αλίμονο, πάντως, σε αυτόν που βάσει προγράμματος θα μιλήσει μετά την πρόεδρο της Πλεύσεως Ελευθερίας. Αν προλάβει, δηλαδή, να μιλήσει.

Ξιπασμένοι

Φοράει λαμέ και διερωτάται με γνήσιο νεοπλουτίστικο αποτροπιασμό «τι ξέρουν αυτοί από πολιτική; Είχαν αυτοί πατέρα πολιτικό;». Και μετά αναπολεί το ένδοξο παρελθόν που «αχ! τρώγαμε, πίναμε, στα σπίτια μας φτιάχναμε τους ανασχηματισμούς». Είναι η πρωταγωνίστρια του ποταμικού σποτ με τίτλο «Ξιπασμένη» και από τη Σεβαστουπόλεως διαρρέει ότι προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στη Χαριλάου Τρικούπη. Αιτία; Οπως διατείνονται οι στενοί συνεργάτες του Θεοδωράκη οι του ΠΑΣΟΚ θεώρησαν πως φωτογραφίζει τη Φώφη Γεννηματά. Το ΠΑΣΟΚ δεν αντέδρασε επίσημα κι ούτε και πρόκειται. Με τούτα και με εκείνα την Πέμπτη το βράδυ ανέλαβε να ξεκαθαρίσει την υπόθεση ο ίδιος ο επικεφαλής τιτιβίζοντας «συνεχίζουν να τα σπάνε τα βιντεάκια. Η ξιπασμένη δεξιά, οι καμμένοι ψεκασμένοι, το συριζαϊκό τρολ, το φασιστάκι… Και συνεχίζουμε ακάθεκτοι». Κοινώς, η περσόνα του διαφημιστικού δεν είναι σοσιαλίστρια, είναι δεξιά. Γι’ αυτό και –υποστηρίζουν από το περιβάλλον του –στο τελευταίο πλάνο η κάμερα ζουμάρει σε ένα κορνιζαρισμένο 500ευρω. Οι ποταμικοί λένε ότι δεν είχαν πρόθεση να χτυπήσουν τη Φώφη. «Είπαμε, έχουμε τις αντιθέσεις μας, αλλά όχι κι έτσι». Ετυχε, είναι το επιχείρημα, να είναι γυναίκα και να μιλά για οικογενειοκρατία. Αλλά ο στόχος ήταν βασικά να στηλιτεύσουν το νεποτισμό. Και για του λόγου το αληθές άνθρωπος κοντά στον Θεοδωράκη αναφέρει ότι δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα διαμαρτυριών και από νεοδημοκράτες. Αμφίβολο, ωστόσο, αν τους πίστεψαν οι πασόκοι. «Ολοι καταλαβαινόμαστε» είναι το σχόλιο σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Δεν ξέρω αν τα σπάνε τα σποτάκια, πάντως, ο Κάτμαν της Αννίτας Πάνια σίγουρα θα ζήλευε.

Δραγουμάνοι

«Ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει ανάγκη από δραγουμάνους» δήλωσε χθες στα ερτζιανά των «Παραπολιτικών» ο Ευάγγελος Αντώναρος. Οντως. Διερμηνεύεται η σιωπή; Μόνο ο Αντώναρος έχει τέτοιες ικανότητες. Αντε κι ο Γιώργος Βλάχος.