Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που διοργάνωσε το Δίκτυο της Αννας Διαμαντοπούλου με καλεσμένο τον φωτογενή πρώην ηγέτη των ισπανών Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και παρουσίες από σημαίνοντα στελέχη του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Η ισπανική εμπειρία…

Ο Σάντσεθ μετέφερε την εμπειρία του από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας την περίοδο 2014-2016, σε ένα «πρωινό εργασίας» όπως αποκαλούν οι Αγγλοσάξονες αυτές τις συνάξεις –ιδέα που βρήκα χρήσιμη.

Υποστήριξε λοιπόν ότι η πολιτική καθίζηση του χώρου στην Ευρώπη πηγάζει από την κρίση ταυτότητας των σοσιαλιστικών κομμάτων («ο κόσμος μάς ταυτίζει με τους συντηρητικούς») και από το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν πια τα κόμματα αυτά ως μέρος του κατεστημένου και όχι ως φορείς αλλαγών.

Το σημαντικότερο: για τον Σάντσεθ το κλασικό δίλημμα της πολιτικής παραμένει το Αριστερά/ Δεξιά ή πιο σχηματικά, αλλαγή απέναντι στη συντήρηση. Και κατά τον Σάντσεθ –τα σοσιαλιστικά κόμματα πρέπει να χτίσουν γέφυρες και πολιτικές συμμαχίες με την Αριστερά.

…η ελληνική ιδιαιτερότητα…

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα όπως η Ισπανία, όπου το πολιτικό σύστημα δεν έχει ακριβώς γκρεμιστεί συθέμελα. Ετσι εξηγώ και την ομοβροντία αντιδράσεων από τους ομοτράπεζους του πρώην γενικού γραμματέα του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος.

Σταχυολογώ: ο Βαγγέλης Βενιζέλος επισήμανε ότι από την αρχή της κρίσης, στην Ελλάδα, ο βασικός πολιτικός διαχωρισμός παραμένει ο ανορθολογικός εθνολαϊκισμός απέναντι στις δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου, ενώ αναρωτήθηκε εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα έμπαινε σε μια συμμαχία όπου το Podemos θα διατηρούσε τον πρώτο ρόλο. Με τον ηγέτη του οποίου, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ήταν πάντα σε ανοιχτή γραμμή να προσθέσω εγώ.

Η Αννα Διαμαντοπούλου παρατήρησε ότι στην Ελλάδα η σύμπραξη των κεντρώων κομμάτων με τα κόμματα της Αριστεράς θυμίζει παλιά ιστορία αγάπης που έχει λήξει άδοξα, ενώ ο καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης σημείωσε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει κόμμα αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το τέλος κρατώ και τον σκεπτικισμό του Σάντσεθ αναφορικά με την πιθανότητα ενοποίησης των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, αφού, κατά τον ισπανό πολιτικό, κάτι τέτοιο θα ταύτιζε τον χώρο με το Κέντρο και θα αποξένωνε τους παραδοσιακούς αριστερούς ψηφοφόρους.

…και ο επίμονος Σοσιαλιστής

Να προσθέσω κλείνοντας ότι ο Πέδρο –που παραιτήθηκε και από βουλευτής όταν εκδιώχθηκε από την ηγεσία του κόμματός του λόγω της σταθερής άρνησής του να γίνει ξανά πρωθυπουργός ο ηγέτης του δεξιού Λαϊκού κόμματος Μαριάνο Ραχόι –αποφάσισε να διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία του PSOE.

Οπως διάβασα μάλιστα στο in.gr, oι έρευνες της κοινής γνώμης, εν όψει των εσωκομματικών εκλογών, τον δικαιώνουν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Sigma Dos για λογαριασμό της εφημερίδας «El Mundo», ο Πέδρο Σάντσεθ συγκεντρώνει το 31,3% των προτιμήσεων, έναντι 27,6% του Βάσκου Πάτσι Λόπεθ και 25,4% της Σουσάνα Ντίαθ, η οποία είναι πρόεδρος της Ανδαλουσίας. Οι εκλογές στις τάξεις του PSOE θα γίνουν τον Ιούνιο.