«Δεν μπορώ να σας πω αν συμφωνείτε ή όχι γιατί δεν ξέρω ούτε εγώ. Δεν έχει κλείσει όλο το πακέτο με όλα τα κομμάτια (μέτρα, αντίμετρα, συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο – SLA κ.λπ.)». Με αυτή την φράση, απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ολοκλήρωσε την πρωτολογία του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Αυτή πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της ΝΔ και είχε ως θέμα τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Βεβαίως ο Τσακαλώτος είχε εξηγήσει εξαρχής ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση να ενημερώσει το Σώμα ενώ έχει ήδη μιλήσει ο Πρωθυπουργός γι’ αυτήν (την περασμένη εβδομάδα) και κυρίως την ώρα που η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Και είναι λογικό διότι από τη συνάντηση με τους δανειστές στο Χίλτον ήρθε χθες ο υπουργός στη Βουλή και προς τον ίδιο προορισμό έφυγε.

Τι είπε όμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχεδόν μία εβδομάδα μετά το Eurogroup; Οτι η πολιτική συμφωνία αφορά τη διαδικασία και όχι την ουσία. «Ο κ. Ντεϊσελμπλούμ δεν ζήτησε πολιτική έγκριση της συμφωνίας από τα κράτη-μέλη στο Eurogroup γιατί δεν υπάρχει τέτοια με όλες τις λεπτομέρειες. Ζήτησε τη συμφωνία για τη διαδικασία» ανέφερε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.

«ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ». Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα, στη δευτερολογία του υπουργού, αίσθηση προκάλεσε η φράση του ότι «εμείς δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, δεν λέμε ότι κερδίσαμε ή τελείωσε η λιτότητα». Μολονότι η Ντόρα Μπακογιάννη διερωτήθηκε «σε τι βοηθούν τη διαπραγμάτευση οι πανηγυρισμοί της Αθήνας» υπενθυμίζοντας τη φράση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικαλέστηκε τα λεγόμενα του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ότι «αλλάζει η ατζέντα». Παραδέχθηκε πάντως ότι το πλαίσιο είναι «υφεσιακό». «Σας λέω πως δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες και να απαντήσω σε πολλές ερωτήσεις. Σας δίνω το γενικό πλαίσιο που έχει σήμερα η διαπραγματευτική ομάδα. Η άποψή μας είναι πως κερδίσαμε στο σημείο, ότι τα μέτρα που παίρνουμε δεν είναι μόνο άσχημα» συμπλήρωσε. Με το τέλος της συνεδρίασης πάντως, σε πηγαδάκια στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου βουλευτές από την αντιπολίτευση υπενθύμιζαν τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή και συγκεκριμένα τη φράση του «κλείνει ο κύκλος της λιτότητας».

Στην Αίθουσα της Γερουσίας, πάντως, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει δεσμευθεί για τίποτα στο Eurogroup. «Εχω τονίσει πως αν δεν δούμε το σύνολο, δεν θα προχωρήσουμε σε καμία δέσμευση. Εάν το ΔΝΤ είναι στο πρόγραμμα η είσοδος στην ποσοτική χαλάρωση λογικά θα είναι μία πιο απλή διαδικασία» πρόσθεσε. Επιπλέον έδωσε μια πρώτη εικόνα για τη διαδικασία από εδώ και στο εξής. «Οι θεσμοί θα καθήσουν μια εβδομάδα – δέκα ημέρες και στόχος είναι στο Eurogroup του Μαρτίου να έχει κλείσει η συζήτηση για τα μέτρα και τότε να δοθεί το πράσινο φως για μία προσωρινή συμφωνία» είπε, εξηγώντας πως «αυτό είναι λογικό, καθώς δεν θα συμφωνηθεί κάτι μεμονωμένα μέχρι να υπάρχει ολόκληρο το πλαίσιο των μέτρων και της συμφωνίας. Σήμερα είμαστε στο σημείο της συμφωνίας – πακέτου του συνόλου. Θα κλείσει η συζήτηση για τα μέτρα – αντίμετρα και σε δεύτερο χρόνο ελέγχουμε τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τα μέτρα για το χρέος». Ακόμη, υποστήριξε ότι για την καθυστέρηση δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση αλλά οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών. Μάλιστα επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) ότι όσα λένε είναι σε «τεράστια αναντιστοιχία με την Ευρώπη».

«ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ». Από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Χρήστος Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανέλαβε «επώδυνες δεσμεύσεις και σκληρά νέα μέτρα». «Αρκεί να ανατρέξει κανείς στην ταπεινωτική επιστολή σας προς τους θεσμούς, στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν υπόσχεστε, σύμφωνα με την μετάφραση του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, «διαρκή αφοσίωση στις δεσμεύσεις του Μνημονίου». Αντιλαμβάνεται συνεπώς κανείς γιατί αυτή η κυβέρνηση είναι «κυβέρνηση των προθύμων»» πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Κύκλοι της Πειραιώς κατηγόρησαν επίσης τον υπουργό ότι «παραδέχθηκε τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια μετά το 2018, γεγονός που σημαίνει πρόσθετα μέτρα διαρκούς λιτότητας». Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, «ο κ. Τσακαλώτος άδειασε το Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας «δεν ξέρω πού θα κάτσει η διαπραγμάτευση»».

«ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ». Ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «έδωσε τα πάντα για να επιστρέψει η τρόικα» ενώ «αυτά που θα φέρει ως νέα μέτρα θα είναι το τέταρτο Μνημόνιο με άλλο όνομα». Μάλιστα κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τα λεγόμενα κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών και του ίδιου του Πρωθυπουργού διερωτώμενος «κύριε υπουργέ, εσείς δεν λέγατε ότι θα παραιτηθείτε αν το αφορολόγητο είναι κάτω από ένα ποσό;».