Η συστηματική γυμναστική μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τους πάσχοντες από προοδευτικώς εξελισσόμενες νευρολογικές ασθένειες, όπως η νόσος Πάρκινσον, που οδηγούν σε αδυναμία, δυσκαμψία, δυσκολίες στη βάδιση, φτωχή ισορροπία και πτώσεις, σε συνδυασμό με διαταραγμένη νόηση.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «New York Times», μελέτες έχουν δείξει ότι στους ασθενείς αυτούς η συστηματική γυμναστική βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και το αίσθημα ευεξίας, δυναμώνει τους μυς και τα οστά, χαρίζει πιο υγιείς αρθρώσεις, καθιστά την αναπνοή πιο αποτελεσματική και ωφελεί την πέψη και την κυκλοφορία του αίματος.

Επιπλέον, τα ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες των ασθενών προγράμματα άσκησης και φυσικοθεραπείας μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη στάση σώματος, βελτιωμένη ευλυγισία σε μυς και αρθρώσεις, λιγότερη δυσκαμψία, ταχύτερη και ασφαλέστερη βάδιση, λιγότερες δυσκολίες στη διεκπεραίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων και συνολικά καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ολ’ αυτά μαζί έχουν ως αποτέλεσμα καλύτερη σωματική, ψυχική και νοητική υγεία που βελτιώνουν σημαντικά την καθημερινότητά τους, ενώ ενδέχεται να καθυστερούν και την εξέλιξη της νόσου.

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με Πάρκινσον που γυμνάζονται συστηματικά έχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αναφέρουν υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή τους» λέει ο νευρολόγος Παναγιώτης Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και πρόεδρος του Συλλόγου «Επίκουρος Κίνηση».

Διαβάστε περισσότερα εδώ