Μεγαλύτερη ενοποίηση των χωρών της ευρωζώνης, την ώρα που οι προκλήσεις μεγαλώνουν, ζήτησε χθες ο επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας από τη Βιέννη.
Ο Μοσκοβισί είπε ότι υποστηρίζει τη δημιουργία νέων θεσμών μέσα στη ζώνη του ευρώ, ώστε η ευρωζώνη να έχει τον δικό της προϋπολογισμό, ο οποίος θα είναι χωριστός από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης ζήτησε να έχει η ευρωζώνη δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα κατέχει παράλληλα και το αξίωμα του επιτρόπου. Κύριος στόχος του Μοσκοβισί είναι να ληφθούν μέτρα μέσα στη ζώνη του ευρώ για να αυξηθεί η απασχόληση, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη απειλή στην οικονομία σήμερα είναι η έλλειψη επενδύσεων.
Επίσης, ο Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση με απώτερο στόχο να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Δεν παρέλειψε ακόμη να αναφέρει ότι κύριος στόχος παραμένει να συμμετέχουν οι ψηφοφόροι στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, κάνοντας με τον τρόπο αυτόν έμμεση αναφορά στην άνοδο του λαϊκισμού σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, αλλά και στην απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Τίποτα δεν θα μπορέσει να γίνει εάν η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης παραμείνει μόνο υπόθεση κεντρικών τραπεζών –τις οποίους σέβομαι απόλυτα -, υπουργών Οικονομικών –τους οποίους επίσης σέβομαι, άλλωστε ήμουν ένας από αυτούς –και επιτρόπων –είμαι ένας από αυτούς σήμερα –που θα συζητούν τα θέματα πίσω από κλειστές πόρτες» είπε.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ αναμένεται να μπουν σύντομα στην ευρωζώνη νέες χώρες – μέλη. Ο Μοσκοβισί βρέθηκε στη Βιέννη για να μιλήσει σε συνάντηση της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.