Δοκιμάστε να βάλετε νωρίς το ξυπνητήρι και να βγείτε για προπόνηση πριν από το πρωινό σας. Ερευνες δείχνουν πως η πρωινή άσκηση με άδειο στομάχι ή, όπως οι επιστήμονες το αποκαλούν, «σε κατάσταση νηστείας» ζητά από τον οργανισμό να κάψει περισσότερο λίπος και ενδεχομένως να εμποδίσει την αύξηση του σωματικού βάρους, σε σύγκριση με την άσκηση σε άλλες ώρες της ημέρας.

Σε μια βελγική μελέτη του 2010, νέοι υγιείς άνδρες μπήκαν για έξι εβδομάδες σε διατροφή που αποτελούνταν από 30% περισσότερες θερμίδες και 50% περισσότερο λίπος από όσα έτρωγαν κανονικά. Κάποιοι από τους εθελοντές δεν έκαναν άσκηση την περίοδο αυτή. Αλλοι έκαναν δυνατές προπονήσεις αργά το πρωί μετά το πρωινό τους. Η τρίτη ομάδα έκανε προπόνηση νωρίς πριν το πρωινό.

Στο τέλος των έξι εβδομάδων, η ομάδα του καναπέ πάχυνε: καθένας τους πήρε σχεδόν τρία κιλά. Επίσης είχαν αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι άνδρες που ασκούνταν μετά το πρωινό πήραν και αυτοί βάρος, περίπου 1,5 κιλό ο καθένας, και παρουσίασαν επίσης θεματάκια με την ινσουλίνη. Αλλά οι άνδρες που έβγαιναν για προπόνηση πρωί πρωί πριν από το πρωινό, αφενός δεν πήραν σχεδόν καθόλου βάρος και αφετέρου διατήρησαν την ινσουλίνη τους σε υγιή επίπεδα.

Η πρωινή άσκηση εμπόδισε την πρόσληψη βάρους, γεγονός που δεν είναι το ίδιο με την απώλεια βάρους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για όσους ελπίζουν να χάσουν μερικά κιλά λέει ο Πίτερ Χέσπελ, καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λέουβεν και επικεφαλής της έρευνας. Το ιδανικό είναι, λέει, να συνδυάζουμε διατροφή και άσκηση. Αν όμως ξεφεύγουμε λίγο στο θέμα της διατροφής, η πρωινή προπόνηση σε κατάσταση νηστείας έχει περισσότερες πιθανότητες να μας βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους.

Η Γκρέτσεν Ρέινολντς είναι δημοσιογράφος των «Νιου Γιορκ Τάιμς», εξειδικευμένη σε θέματα υγείας και φυσικής κατάστασης