Για «έντιμο συμβιβασμό» μιλάει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών από σήμερα στο Χίλτον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις.
Ωστόσο, οι δανειστές επιστρέφουν όχι μόνο με το αγκάθι των μέτρων του ΔΝΤ στις αποσκευές τους αλλά και με έντονη δυσαρέσκεια για την εξαγγελία του Πρωθυπουργού σχετικά με την παροχή των 617 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και σε νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή από τον χώρο των ευρωπαϊκών θεσμών, η εξαγγελία αναμένεται να είναι από τα πρώτα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι λεπτομέρειές της θα εξεταστούν διεξοδικά.
Σημειωτέον ότι τουλάχιστον ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστών προβλέπει πως θα αναχωρήσουν την Παρασκευή, παρότι δεν αποκλείεται να δοθεί κάποια μικρή παράταση στην πορεία.
Ο Τσακαλώτος σε συνέντευξή του χθες στο πρακτορείο Reuters δεν έκρυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει ένα βήμα πίσω προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία για την αξιολόγηση και να περάσει η χώρα στο επόμενο βήμα, εντασσόμενη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Πρόκειται για την ελληνική έκφραση "να βάλεις νερό στο κρασί σου". Είναι μια έκφραση που δεν μου αρέσει γιατί δεν μου αρέσει το κρασί μου νερωμένο, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ, να καταλήξουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό» είπε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει καλή τη πίστει καθώς «δεν βλέπω τη λογική να επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και στις καθυστερήσεις».
Ωστόσο, η υποχωρητική διάθεση της κυβέρνησης έχει τα όριά της. Ο Τσακαλώτος είπε χθες ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για να εφαρμοστούν μετά το 2019. Δεν υπάρχει οικονομική λογική σ' αυτό και δεν είναι πολιτικά εφικτό να υλοποιηθεί».
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ. Το ΔΝΤ θεωρεί, όπως είναι γνωστό, ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα μόνο 1,5% του ΑΕΠ και όχι 3,5% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος. Επομένως, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι για να γίνει αξιόπιστο το πρόγραμμα και να μπορέσει έτσι να συμμετάσχει σε αυτό ξανά χρειάζεται να ληφθούν μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 4,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν να κλείσουν σε πρώτη φάση τα μέτρα της αξιολόγησης, όπως το Εργασιακό και να αφήσουν για μετά τα μέτρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα της περιόδου 2019-2020. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ είπε χθες ότι θα συζητηθούν μέτρα «εντός του πλαισίου του προγράμματος», που λήγει το 2018. Ωστόσο, το ΔΝΤ θεωρεί ότι ούτε το 2018 επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ.
Ο Τσακαλώτος εξέφρασε την απογοήτευσή του, όπως είπε χαρακτηριστικά, για τη στάση του ΔΝΤ, το οποίο ενώ έχει ταχθεί κατ' επανάληψιν κατά των υψηλών πλεονασμάτων και κατά της λιτότητας, μετά το τέλος του προγράμματος, «δεν είδα να δίνει καμιά μάχη με τους Ευρωπαίους για τη μείωση των πλεονασμάτων».
Κατά τον υπουργό Οικονομικών, η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει μέχρι τον Ιανουάριο. Επιβεβαίωσε πάντως τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν είναι αρκετά ώστε να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Θα θέλει να δει το συνολικό πακέτο πριν αποφασίσει» είπε.
Στόχος είναι να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση έως την άνοιξη του 2017, για να βγει η χώρα δοκιμαστικά στις αγορές στο τέλος του 2017, αρχές 2018.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από