Με τη γραμμή «δεν νομοθετούμε άλλα μέτρα» πηγαίνει ο Αλέξης Τσίπρας σε Βρυξέλλες και Βερολίνο στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η απόφαση έχει ληφθεί σε όλα τα επίπεδα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται μεν διατεθειμένος να συζητήσει για όλα τα σημεία της αξιολόγησης στα οποία μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, όχι όμως και το αίτημα του ΔΝΤ για ψήφιση τώρα προληπτικών μέτρων της περιόδου 2019-2020. Σύμφωνα δε με μία γραμμή πληροφόρησης, στα κρίσιμα ευρωπαϊκά ραντεβού του ο Πρωθυπουργός θα θέσει ζήτημα μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η θέση της κυβέρνησης εξετάστηκε και στον χθεσινό πρωινό καφέ του Μαξίμου ενώ αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε τις απογευματινές ώρες.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στην συνάντηση που θα έχει με την Ανγκελα Μέρκελ το μεσημέρι της Παρασκευής όσο και στις επαφές που θα προηγηθούν την Πέμπτη με τους Φρανσουά Ολάντ και Μάρτιν Σουλτς υπάρχει πιθανότητα να υπονοήσει –αναλόγως της εξέλιξης της συζήτησης –ότι σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στο αίτημά τους για νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα παραμείνει ανοιχτή. Ή ακόμη κι αν αυτό σημαίνει εκλογές. Σε αυτήν την περίπτωση οι κάλπες θα στηθούν με κεντρικό σύνθημα πως αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να πάρει νέα μέτρα. Αυτό είναι βεβαίως το χειρότερο σενάριο. Ομως το Μαξίμου, παρ’ όλο που δεν έχει στρατηγική εκλογών, εξετάζει όλα τα δεδομένα και φαίνεται πως έχει αποφασίσει να ξεκαθαρίσει τη στάση του εγκαίρως στους ευρωπαίους ηγέτες.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το ΔΝΤ οφείλει να επιμείνει με παρρησία στη θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% μετά τη λήξη του προγράμματος και όχι να πιέζει για πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΤΡΟΪΚΑ. Κυβερνητικά στελέχη δεν δίνουν πάντως μεγάλες πιθανότητες σε μία τέτοια εξέλιξη. Πιστεύουν ότι το γεγονός και μόνο πως οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα είναι θετικό και ευελπιστούν ότι εντός των επόμενων ημερών θα μπορέσει να προχωρήσει η διαπραγμάτευση στα θέματα που εκκρεμούν (ενεργειακά, δημοσιονομικά) για να συνταχθεί το Staff Level Agreement. Στα εργασιακά υπάρχει ακόμη κάποια απόσταση, λένε αρμόδιες πηγές, όμως πιθανότατα το στοιχείο που θα μείνει σε εκκρεμότητα θα αφορά τις ομαδικές απολύσεις και όχι την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Εξ αυτού του λόγου κύκλοι του Μαξίμου ανέφεραν χθες ότι η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει τη χώρα στις ορέξεις των «προθύμων» φωτογραφίζοντας τη ΝΔ και τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης. Επίσης χαρακτήριζαν ως ευφάνταστο σενάριο τις πληροφορίες για ψήφιση μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία λέγοντας ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν θα προστεθούν σε όσους ετοιμάζονται να αποδεχτούν τα μέτρα Σόιμπλε.

Το οικονομικό επιτελείο υποδέχεται εκ νέου τους τροϊκανούς, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τις προθέσεις τους. Τις προηγούμενες ημέρες το ΔΝΤ προειδοποιούσε διά του Πολ Τόμσεν ότι δεν θα στείλει την Ντέλια Βελκουλέσκου πίσω στην Αθήνα «εάν δεν γίνει σοβαρή συζήτηση». Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή και οι επόμενες ημέρες ενδεχομένως να δείξουν την τροπή που θα πάρει η διαβούλευση γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση. Το Μαξίμου πάντως επαναλαμβάνει ότι είναι διατεθειμένο να συζητήσει την επέκταση του κόφτη για το 2019 και 2020 χωρίς τη νομοθέτηση μέτρων. «Ούτε καν εξειδίκευσή τους» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

ΣΕ ΝΙΣΥΡΟ ΚΑΙ ΤΗΛΟ. Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να προβάλλει το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το απόγευμα από τη Νίσυρο και την Τήλο αναμένεται να επανέλθει στην εξαγγελία για το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες και της άγονης γραμμής. Επίσης θα εξαγγείλει την ενσωμάτωση ρήτρας νησιωτικότητας στο Σύνταγμα, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών και θα αφορά τη συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας της Ελλάδας. Από αυτήν, λένε κυβερνητικοί παράγοντες, απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις του κράτους προς τα νησιά. Ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει δέσμη μέτρων που η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη για τα νησιά σε όλους τους τομείς.