Βράδυ Σαββάτου στη Βουλή. Συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Οι βουλευτές και οι άνθρωποι όλων των αντιπολιτευόμενων κομμάτων εκτιμούν με καχυποψία: «Εκλογές».

Κι όμως, αυτοί που δεν ρωτούν ή δεν εκτιμούν πως θα έχουμε άμεσα εκλογές είναι και αυτοί που πραγματικά θα ευνοηθούν από αυτές. Ποιοι είναι;

Είναι η Ακροδεξιά. Τα βουβά ποτάμια της οργής και του θυμού έχουν πάψει προ καιρού να περνούν μέσα από τις κλασικές εκπεφρασμένες διόδους. Η «παράξενη σιωπή» της ΧΑ και η εθελούσια απόσυρσή της από τον ακραίο ακτιβισμό δεν είναι τυχαία, για να δεχθώ, ως εξαίρεση έστω, τη χθεσινή εισβολή χρυσαυγιτών σε εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ για την προστασία των μειονοτήτων. Προσελκύει κόσμο, ουδετεροποιεί τις αιχμές της (κρατώντας τες ή μετασχηματίζοντάς τες). Η ΧΑ σήμερα μοιάζει να διανύει μια μετάβαση «ωρίμασης». Μην παρεξηγηθώ: μιλώ για μια μεταστροφή της πρακτικής της, μια άμβλυνση της εικόνας της. Για να επανέλθει πιο εφιαλτική. Το παγκόσμιο ρεύμα μπορεί να διαφοροποιείται ανά τόπο, χώρα, λαό. Ο παρονομαστής είναι ίδιος. Η μετατόπιση της ατζέντας είναι προς το αντιδραστικότερο. Η δυσάρεστη έκπληξη στις κάλπες θα είναι δεδομένη. Να μια δύναμη λοιπόν που δεν βιάζεται για εκλογές, αλλά είναι και απόλυτα έτοιμη από καιρό.

Ο Κυριάκος τώρα. Βιάζεται; Οχι πολύ, παρά τα όσα λέει. Ξέρει όμως πως δεν μπορεί να πάει και πολύ μακριά. Για παράδειγμα, αν το 2017 φύγει χωρίς εκλογές και οι εξελίξεις ενεργοποιηθούν για μετά τον Μάιο του 2018, θα αρχίσουν τα προβλήματα. Αν πάλι γίνουν άμεσα, με μετέωρα τη δεύτερη αξιολόγηση και το Μεσοπρόθεσμο –που είναι συμφωνημένο να ψηφιστεί με όλη την περιγραφή των στόχων του -, πάλι ο Κυριάκος δεν θα περπατήσει ανώδυνα. Προσθέστε εδώ το ανοιχτό Προσφυγικό (γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ταξιδέψει σε Βρυξέλλες βασικά ο ίδιος).

Ο Τσίπρας; Ο ίδιος θα κλιμακώσει σε φάσεις την επιχείρηση αριστερού ρετούς. Αυτή θα περάσει από αναδιανεμητικά μέτρα, από ελεγχόμενη εμπλοκή με δανειστές. Δεν θέλει προφανώς εκλογές τώρα, αλλά μόλις ολοκληρωθεί μια «ανάταξη» που θα του επιτρέπει να ξαναβγεί στον κόσμο (ανάταξη μικρής εμβέλειας, για να ξέρουμε τι λέμε).

Το Ποτάμι θα απορροφηθεί από την αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψήφο, άρα δύσκολα τα πράγματα. Ο χρόνος χάθηκε και μαζί η ευκαιρία για να διεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ –το οποίο αποδεικνύεται σκληρό για να πεθάνει –ή να πάρει το Κέντρο με εκπόνηση σοβαρών προτάσεων και οικοδόμηση δεσμών με την κοινωνία. Το Ποτάμι δεν θέλει εκλογές. Προφανές. Ούτε και το ΚΚΕ, που δεν θέλει στα πόδια του μια ΛΑΕ ή μια Πλεύση. Οπως είπε και ο ηθοποιός Μπιλ Στερν: «Οι εκλογές μας είναι δωρεάν. Το αποτέλεσμά τους είναι που μας κοστίζει ακριβά».