Σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών, στο EuroWorking Group, συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά οι προσδοκίες για πλήρη συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου πλέον έχουν σβήσει και έχουν περιοριστεί σε μια καταγραφή της προόδου και σε καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αργότερα.
Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας (υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης) και των εκπροσώπων των θεσμών «σημειώθηκε προσέγγιση στα λίγα ανοιχτά θέματα που απομένουν», σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, ακόμη δεν έκλεισε τίποτα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδίως στα εργασιακά οι διαφορές παραμένουν μεγάλες.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι όσο δεν κλείνει η συμφωνία της Ευρώπης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ικανοποιητική ρύθμιση του χρέους, ώστε να θεωρηθεί αυτό βιώσιμο, δύσκολα θα κλείσει από μόνη της η αξιολόγηση.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ. Πάντως, τις επόμενες ημέρες οι διεργασίες θα είναι έντονες. Σήμερα στην Αθήνα θα βρεθούν ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ. Και οι δύο θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και θα μιλήσουν στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για όσο το δυνατόν ταχύτερη λύση και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ζητήσει ο Μοσκοβισί από την κυβέρνηση να κάνει παραχωρήσεις ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

Ο Μοσκοβισί διατύπωσε την εκτίμηση, σε συνέντευξή του στο «Εθνος» χθες, ότι είναι εφικτό να κλείσει η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνοκρατών (staff level agreement) τις επόμενες ημέρες ώστε στη συνέχεια η κυβέρνηση να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα και να ολοκληρωθεί έτσι η αξιολόγηση. Είπε επίσης ότι έφτασε η ώρα να συζητηθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Πιο συγκρατημένος ο Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξή του το Σάββατο στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή σε όλα τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να καταγραφεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί και να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Το θέμα της συμμετοχής ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει, ωστόσο, το πιο καυτό. Μετά τη ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης του Washington Group την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο, όλοι περιμένουν τον καθορισμό της επόμενης, που θα μπορούσε να γίνει και στο περιθώριο του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Σε αυτή την περίπτωση, όλα τα θέματα θα μπουν μαζί στο τραπέζι, όπως είναι άλλωστε λογικό, αφού η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξαρτάται και από τη συμφωνία για το χρέος. Κι αυτό γιατί στα θέματα της αξιολόγησης περιλαμβάνεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, 2017-20, για το οποίο δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα προβλέπει.

Η μεν Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία επιμένουν να διατηρηθεί η συμφωνία του 3,5% του ΑΕΠ για όλη την περίοδο (γιατί διαφορετικά θα πρέπει να προχωρήσει σε δραστική ελάφρυνση του χρέους), το δε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος και ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Ετσι, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ. Το ΔΝΤ θα ζητήσει μέτρα ακόμη και στην περίπτωση που θα πέσει ελαφρώς ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Μόνο αν αυτός υποχωρήσει στο 1,5% του ΑΕΠ, δεν θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα. Αυτό το σενάριο όμως δεν θεωρείται πιθανό, γιατί προϋποθέτει ριζική ελάφρυνση χρέους.

Ωστόσο μια πίεση προς την κυβέρνηση για πρόσθετα μέτρα είναι εξίσου απίθανο να γίνει αποδεκτή. Οπως έγραφαν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», η κυβέρνηση αντιπροτείνει σε μια τέτοια περίπτωση να ισχύσει ο κόφτης και για τη διετία 2019 και 2020.

Για το χρέος, αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι έτοιμη να δώσει το πακέτο των λεγόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων, ενώ συζητείται να ανακοινώσει και το περίγραμμα των μεσοπρόθεσμων, με ένα πιο δεσμευτικό πλαίσιο από αυτό που είχε ανακοινώσει στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου.

Για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ΔΝΤ, ο Παπαδημητρίου είπε χθες σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι «τους θέλουμε μέσα», παρότι δεν είναι σίγουρος αν αυτοί θέλουν να μπουν ή όχι, αν και μάλλον «νομίζω ότι θέλουν να μπουν».