Η αρχή έγινε στις 16 Οκτωβρίου. Ήταν η πρώτη από τις τρεις υπέρ πανσελήνους που χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά που πλησιάζει στο τέλος της. Ακόμα πιο εντυπωσιακή, η υπέρ πανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου επειδή κατά την ελλειπτική περιφορά της γύρω από τη Γη, το φεγγάρι θα πλησιάσει τόσο κοντά τον πλανήτη μας, όσο δεν το έχει κάνει τα τελευταία 69 χρόνια.

Όμως στις 14 Δεκεμβρίου, η τελευταία υπέρ πανσέληνος για το 2016 θα είναι ακόμη πιο ιδιαίτερη. Οχι τόσο επειδή θα κλείσει ο εντυπωσιακός κύκλος των λαμπερών εμφανίσεων του δορυφόρου μας στον ουρανό αλλά επειδή το φως του φεγγαριού θα επισκιάσει τους Διδυμίδες. Δηλαδή την βροχή από πεφταστέρια που είναι συνυφασμένη με την πραγματοποίηση των χριστουγεννιάτικων ευχών και που εμφανίζονται κάθε χρόνο λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Οι Διδυμίδες, όπως όλα τα πεφταστέρια, είναι μικρά σωματίδια σκόνης, που έχουν αφήσει πίσω τους διάφοροι κομήτες, και τα οποία τέμνονται με την τροχιά της Γης.

Καθώς εισέρχονται με υπερβολική ταχύτητα στη γήινη ατμόσφαιρα, ιονίζονται και «μετατρέπονται» στον νυχτερινό ουρανό σε πεφταστέρια. Και όσοι τύχει και τα δουν στον νυχτερινό ουρανό, κάνουν και μία σιωπηλή ευχή, ιδίως λίγο πριν τα Χριστούγεννα και τόσο κοντά στη νέα χρονιά που έρχεται.

Φέτος όμως, η τρίτη και «φαρμακερή» υπέρ πανσέληνος θα καλύψει με τη φωτεινότητά της τα πεφταστέρια καθώς το φεγγάρι θα φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερο και κατά 30% φωτεινότερο στον ουρανό, σε σχέση με μία τυπική πανσέληνο.

Πάντως, η πανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου, «θα ανατείλει» στον ουρανό όταν το φεγγάρι θα βρίσκεται σε απόσταση 356.508 χλμ από τη Γη. Η απόσταση αυτή θα είναι η κοντινότερη από τις 26 Ιανουαρίου 1948. Όμως δεν είναι η κοντινότερη που έχουν καταγράψει οι αστρονόμοι.

Η πιο στενή επαφή Γης – σελήνης που κατέγραψαν, συνέβη τον Ιανουάριο του 1912. Η πανσέληνος τότε, είχε βρεθεί πλησιέστερα στη Γη κατά 100 χιλιόμετρα περισσότερα απ’ ότι η πανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η πανσέληνος της 25ης Νοεμβρίου του 20134 θα βρεθεί ακόμα πιο κοντά μας.