Το ξενύχτι των υπουργών επιτρέπεται. Αρκεί αυτό να υπηρετεί την ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες. Αν κάτι έγινε σαφές από την πρωθυπουργική ομιλία στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης είναι η αγωνία του Αλέξη Τσίπρα να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές προκειμένου η κυβέρνηση να περάσει στην επόμενη φάση –«στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθωνίου» –για να υλοποιήσει το πολιτικό σχέδιο των επόμενων μηνών. Εξού και η παρότρυνση Τσίπρα προς τους υπουργούς του «να ξενυχτίσουμε αν χρειαστεί για να είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων». Το σχέδιο για το οποίο μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι άλλο από τον λεγόμενο οδικό χάρτη που θεωρητικά θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Με σταθμό την έξοδο στις αγορές.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΑΘΜΟΙ. Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι πρώτος στόχος είναι να ξεκινήσει «στην ώρα της», δηλαδή στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, η συζήτηση γύρω από τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στην ελάφρυνση του χρέους. Επόμενο βήμα είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) εντός του πρώτου τριμήνου του 2017. Επειτα από αυτό ανοίγει ο δρόμος να αποκτήσει η χώρα έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος. Και ακολούθως να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσει η χώρα την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρόλο της νέας υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, η οποία και θα τρέξει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα εργασιακά στην επόμενη φάση της. Το στίγμα που έδωσε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό ήταν επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων «χωρίς υποχωρήσεις αρχών» και χωρίς καθυστερήσεις. Μάλιστα συνέδεσε την επιτυχία της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά και με την επιτυχία της κυβέρνησης.

Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ. Το δεύτερο θέμα στο οποίο ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση ήταν αυτό της μάχης κατά της διαπλοκής. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «ο πόλεμος που δεχτήκαμε και θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε σε όλα τα μέτωπα θα είναι ανελέητος», σχολιάζοντας πως «η μάχη για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου το αποδεικνύει αυτό, καθώς αποτέλεσε ένα ακόμη επεισόδιο του διαρκούς πόλεμου. Ομως προϊδέασε τους υπουργούς του πως «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ακόμη κι αν αντιμετωπίσουμε πρόσκαιρες αντιξοότητες».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε εκ των πραγμάτων και στις εξελίξεις περί το ΕΣΡ. Θύμισε πως η απόφαση για μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ «δεν έγινε από επιλογή αλλά από ανάγκη» επειδή επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να μην υπάρχει ΕΣΡ. Αφού κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι παραβίασε το Σύνταγμα υπονομεύοντας τη συγκρότηση της ανεξάρτητης Αρχής ανέφερε ότι η ΝΔ δεν έχει πλέον καμιά δικαιολογία να συνεχίσει να αρνείται τη συνταγματική νομιμότητα.

Από την πρώτη επαφή του Αλέξη Τσίπρα με τους υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς δεν έλειψαν οι πρωθυπουργικές οδηγίες σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας τους. Προέτρεψε για αλληλεγγύη μεταξύ των υπουργών, προειδοποίησε ότι οι καρέκλες δεν γράφουν το όνομα κανενός, «ούτε το δικό μου», ζήτησε να ανοίξουν τα υπουργεία στα αιτήματα των πολιτών και απαίτησε από τους παλαιοτέρους να στηρίξουν τους νεότερους συναδέλφους τους εξασφαλίζοντας τη συνοχή του κυβερνητικού έργου. «Η κυβερνητική πολιτική είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος και σε κάθε πτυχή της. Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα, είναι σαν τα δωμάτια του κοινού σπιτιού. Δεν είναι περίκλειστοι χώροι» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΚΡΙΤΟΙ ΡΟΛΟΙ. Στο Υπουργικό Συμβούλιο διευκρινίστηκε ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης θα αναλάβει τα θέματα της καθημερινότητας και την εποπτεία της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Εργων και Ανάπτυξης. Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης θα αναλάβει τον κυβερνητικό συντονισμό.

Στην παρέμβασή του ο Γιάννης Δραγασάκης παρατήρησε ότι ο συντονισμός δεν είναι μόνο θέμα δομών αλλά και διάθεσης προσώπων και αλληλεγγύης. Ο Γιώργος Χουλιαράκης είπε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό αλλά αύξηση των εσόδων. Μάλιστα τα αυξημένα έσοδα επικαλέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας για να πει ότι θα προχωρήσουν οι προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών στα νοσοκομεία και θα συνεχιστεί η φιλοξενία 15.000 νηπίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και πάλι το επόμενο διάστημα πριν από τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του προϋπολογισμού.