Μία νέα πολιτική μάχη με επίκεντρο και πάλι το θέμα των τηλεοπτικών αδειών καλείται να δώσει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή όπου ουσιαστικά θα ακυρωθεί το άρθρο 2Α του σχετικού νόμου του 2015 που μεταβίβαζε τις αρμοδιότητες για τον διαγωνισμό από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον υπουργό Επικρατείας. Το Μαξίμου γνωρίζει ότι θα δεχτεί σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση, ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, όμως έχει προετοιμαστεί για δυναμική κοινοβουλευτική παρουσία. Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά στη συζήτηση θα υπερασπιστούν την κυβερνητική γραμμή και άλλοι υπουργοί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τον λόγο θα πάρει και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που δεν θα προεδρεύσει της συνεδρίασης. Ο υπουργός Επικρατείας είχε χθες το βράδυ συνάντηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις και την κυβερνητική στρατηγική όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η κυβέρνηση, που βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες με την πλάτη στον τοίχο, θα επιχειρήσει να αποδυναμώσει την επιχειρηματολογία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πρωτίστως της Νέας Δημοκρατίας διαπιστώνοντας σε πρώτη φάση ανακολουθίες και αντιφάσεις στη γραμμή της ως προς το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Βουλής και τον προϊδέασε πως το κόμμα του επιμένει στη διατύπωση «καταργείται» και όχι «αναστέλλεται» στην τροπολογία που ακυρώνει το άρθρο 2Α του Νόμου Παππά, χωρίς ωστόσο να επανέλθει στη συζήτηση για συνολική κατάργηση του επίμαχου νόμου. Κάτι που επαναλαμβάνεται παγίως σε δηλώσεις γαλάζιων στελεχών και σε κομματικές ανακοινώσεις.

Το κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνεται ότι θα υπάρξει σκληρή αντιπαράθεση επ’ αυτού και επαναλαμβάνει πως ούτως ή άλλως το άρθρο καταργείται, αφού το ίδιο αναφέρει πως οι αρμοδιότητες πηγαίνουν στον υπουργό μόνο για την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά έως αργά το βράδυ εξελισσόταν μία συζήτηση για το εάν το «καταργείται» μπει μόνο στην αιτιολογική έκθεση και το «αναστέλλεται» διατηρηθεί στο συνολικό νομοθέτημα.

ΕΛΙΓΜΟΣ. Στο πλαίσιο των κυβερνητικών ελιγμών ο υπουργός Επικρατείας αναμένεται να κατεβάσει σήμερα και διάταξη σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των χορηγούμενων τηλεοπτικών αδειών θα προσδιορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης και ΕΣΡ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να διαφωνήσει με την πρόταση του ΕΣΡ, όμως η ανεξάρτητη Αρχή θα είναι εκείνη που θα καταλήξει ως προς τον αριθμό των καναλιών που μπορούν να πάρουν άδεια για εκπομπή σήματος στο φάσμα των συχνοτήτων. Επιπλέον τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες θα τον διενεργεί (τεχνικά) η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης με τη σύμφωνη γνώμη βεβαίως του ΕΣΡ, που θα έχει και τη συνολική ευθύνη για τη διενέργειά του. Η κυβέρνηση πάντως δείχνει αποφασισμένη να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, ακόμη κι αν απαιτηθεί μια ακόμη χρονοβόρα διαδικασία.

Ο Νίκος Παππάς, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε χθες νέο κύκλο συναντήσεων με καναλάρχες –ακόμη και με εκείνους που δεν πήραν άδεια στον πρόσφατο διαγωνισμό –αναγνωρίζοντας ότι οι συζητήσεις ξεκινούν πλέον από μηδενική βάση. Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Figaro» είναι ενδεικτικό το σχόλιο του υπουργού επί της απόφασης του ΣτΕ πως «πρόκειται για ένα προσωρινό φρένο», υπονοώντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μάχη της κατά της διαπλοκής ξεκινώντας πλέον από νέα βάση. Χαρακτηριστική είναι επίσης η δήλωσή του «δεν θα ενδώσω, αναμένω επικρίσεις» αλλά και η επιμονή του: «Δεν επιδιώκω να είμαι αρεστός. Είμαι ο υπουργός που για πρώτη φορά έκανε τους ιδιοκτήτες των καναλιών να πληρώσουν 60 εκατ. ευρώ για τους φόρους από τις διαφημίσεις και τις εκπομπές σήματος που ουδέποτε είχαν καθοριστεί. Και τώρα ήταν έτοιμοι να πληρώσουν 250 εκατ. ευρώ για τις άδειες». Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας εκφράζει την πίστη του ότι θα υπάρξει συναίνεση και ότι το ΕΣΡ θα συσταθεί.

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εφόσον ολοκληρωθεί η σημερινή αναμέτρηση στη Βουλή, αρχίζει επί της ουσίας η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό. Κυβερνητικές πηγές στοιχηματίζουν ότι οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού θα ανακοινωθούν το αργότερο ώς την Κυριακή. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ανοίξει «το μεγάλο μπλοκ», όμως έχει συνομιλήσει με αρκετούς συνεργάτες του για τις επερχόμενες αλλαγές.