Μειωμένες κατά 50% σε σχέση με πέρυσι είναι οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης καθώς οι αυξημένες τιμές που κυμαίνονται στα 92-93 λεπτά το λίτρο αλλά και ο καλός καιρός αποτρέπουν τους καταναλωτές από το να γεμίσουν τις δεξαμενές τους.
Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της σεζόν και σύμφωνα με τους πρατηριούχους η αγορά κινείται υποτονικά ακόμη και σε περιοχές της χώρας όπου ο χειμώνας άρχισε νωρίτερα. Οπως λένε οι πρατηριούχοι, καθημερινά δέχονται δεκάδες τηλεφωνήματα καταναλωτών, ελάχιστοι όμως προχωρούν σε παραγγελίες. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις αλλαγές που θα κάνει στο επίδομα θέρμανσης, κάτι το οποίο είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι επιδιώκεται η καλύτερη στόχευση του επιδόματος των 105 εκατ. ευρώ.

Αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης δεν αναμένεται να γίνουν, καθώς θα περιοριστούν στη γεωγραφική κατανομή των δικαιούμενων ποσοτήτων επιδοτούμενου καυσίμου, με ανάδειξη των κλιματικών συνθηκών. Συγκεκριμένα στις προθέσεις του υπουργείου είναι για τη φετινή περίοδο το ύψος του επιδόματος θέρμανσης να διαφοροποιείται εντός του ίδιου νομού, με κριτήριο αν μια περιοχή είναι ορεινή ή πεδινή και με στόχο να παίρνουν μεγαλύτερο επίδομα όσοι έχουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούν τον χειμώνα στις περιοχές διαμονής τους. Η σχετική υπουργική απόφαση εκτιμάται ότι θα εκδοθεί πριν από τα τέλη Νοεμβρίου.

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ. Πάντως χθες το υπουργείο Οικονομίας αρμόδιο για τους ελέγχους στην αγορά ανακοίνωσε ότι αρχίζει τη διενέργεια ελέγχων σε πρατήρια υγρών καυσίμων, εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης και βυτιοφόρα διανομής πετρελαίου θέρμανσης. «Δεδομένου ότι από 15 Οκτωβρίου 2016 άρχισε η περίοδος διακίνησης και διανομής του πετρελαίου θέρμανσης, τόσο για την προστασία του καταναλωτικού κοινού από τυχόν ελλιπείς παραδόσεις όσο και για την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, παρακαλείστε όπως μεριμνήσετε για τη διενέργεια ελέγχων σε βυτιοφόρα διανομής και σε εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης της περιοχής σας, καθ’ όλη την περίοδο διάθεσης, ιδιαιτέρως δε κατά το πρώτο διάστημα, κατά το οποίο σημειώνεται και ο μεγαλύτερος όγκος παραδόσεων» αναφέρει η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομίας.