Με μηνύματα προς την κυβέρνηση για την ανάγκη τήρησης των υπεσχημένων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και γλυκαντικό την «ενδεχόμενη επάνοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές το 2017», το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM άναψε χθες το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα αποκαλύφθηκε ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ξεπερνούσαν στο τέλος Σεπτεμβρίου τα 8 δισ. ευρώ.
Ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί με ανάρτησή του, αφού αναγνώρισε πρόοδο, τόνισε ότι το κρίσιμο στην παρούσα φάση είναι η Ελλάδα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι «όπως πάντα η αποδοτική υλοποίηση είναι το κλειδί».
Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε: «Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα μπορούσε να επιταχυνθεί και το ελληνικό Δημόσιο ενδέχεται να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2017».

Οι υπενθυμίσεις των υποχρεώσεων τήρησης των δεσμεύσεων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων συνοδεύτηκαν από μια αποκάλυψη. Τα φέσια του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ξεπερνούσαν τα 8 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου ενώ είχαν βρεθεί μια ανάσα από τα 10 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. Τα στοιχεία, τα οποία εξετάστηκαν κατά τη συνεδρίαση του EwG προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εκταμίευσης των επιμέρους 1,7 δισ. ευρώ (για τα υπόλοιπα 1,1 δισ. ευρώ τα οποία συνδέονταν με τα προαπαιτούμενα η πολιτική απόφαση είχε ληφθεί στο τελευταίο Eurogroup), πιστοποίησαν πληρωμές ύψους 1,87 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ανέδειξαν όμως και το πρόβλημα σε όλο του το μεγαλείο καθώς στις ήδη γνωστές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τις οποίες ανακοινώνει σε μηνιαία βάση το υπουργείο Οικονομικών προστέθηκαν και τα στοιχεία για τις συντάξεις εν αναμονή.
Με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών στο τέλος Αυγούστου, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχονταν σε 4,9 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία της Κομισιόν όμως αποκαλύπτουν συνολικές οφειλές 8,045 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, εκ των οποίων 3,6 δισ. ευρώ αφορούν σε δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, περίπου 3 δισ. ευρώ επιστροφές φόρων και 1,4 δισ. ευρώ εκκρεμείς πληρωμές για συντάξεις και εφάπαξ σε αναμονή.

Η διαφοροποίηση των στοιχείων εξηγείται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών στη βάση διαφορετικής καταγραφής. Στα στοιχεία του υπουργείου αποτυπώνονται μόνο εκκαθαρισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές, στα στοιχεία της Κομισιόν, το σύνολό τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ήταν αυτό που επέμενε να καταγραφούν και οι μη εκκαθαρισμένες υποχρεώσεις του Δημοσίου στον κατάλογο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα καλά νέα είναι ότι η έλευση των 1,7 δισ. ευρώ αναμένεται να δώσει κάποιες ανάσες πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στην αγορά.

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ. Η εκταμίευση της δόσης, κλείνει και τυπικά την πρώτη αξιολόγηση του Μνημονίου, σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Συμπίπτει χρονικά, δε, με την ουσιαστική έναρξη των συζητήσεων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία όπως όλα δείχνουν θα φέρει την κυβέρνηση ενώπιον ουσιαστικών πολιτικών διλημμάτων, κυρίως στα θέματα που αφορούν σε ιδιωτικοποιήσεις και εργασιακό.

Με χθεσινή έκθεσή της η Citigroup τονίζει ότι «η συμφωνία στα εργασιακά και κυρίως σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις και τους κανόνες των συλλογικών συμβάσεων θα αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη για την κυβέρνηση».

Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις στο Χίλτον, πάντως, κύλησαν σχετικά ήρεμα. Στην ατζέντα ξεχώριζε η συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, μετά την οποία πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι «διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων ως προς την πρόοδο των ζητημάτων στη βάση των συμφωνηθέντων».

Συζητήθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, η διαγωνιστική διαδικασία για τον ΑΔΜΗΕ και οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας. Λίγο αργότερα βέβαια ο Σκουρλέτης, μιλώντας σε συνέδριο, έκανε παραπάνω από ηχηρή τη διαφοροποίησή του στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. Σήμερα αναμένεται να συζητηθούν θέματα του υπουργείου Υγείας. Τα δύσκολα αναμένεται να επανέλθουν στο προσκήνιο την Πέμπτη, τελευταία ημέρα των συζητήσεων στην Αθήνα, πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση των δανειστών. Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας θα επιχειρήσουν να έρθουν σε συνεννόηση με τους δανειστές για τις ενέργειες οι οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν έως την επάνοδό τους, στα μέσα Νοεμβρίου.

Τότε θα έχουν στη διάθεσή τους το μέγιστο 20 ημέρες για να κλείσουν τα πάντα στη δεύτερη αξιολόγηση, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να επιδιώκει ολοκλήρωσή της πριν τα Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Επί του παρόντος όλα τα θέματα βρίσκονται στο τραπέζι ανοιχτά, με καταγεγραμμένες ήδη διαφορετικές απόψεις και γκρίνια επί των δημοσιονομικών στοιχείων η οποία κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα οδηγήσει σε αίτημα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2017. Το οικονομικό επιτελείο διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι δανειστές όμως έχουν αρχίσει να σκαλίζουν τα στοιχεία για το προβλεπόμενο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2016 και τις εκτιμήσεις για το 2017, εγείροντας ζητήματα ανεπαρκούς κάλυψης των προβλεπόμενων δαπανών για τα κοινωνικά επιδόματα.