Την…παρένθεση της προεδρίας του Αθανάσιου Γιαννόπουλου έκλεισε (και πάλι) η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επαναφέροντας στο τιμόνι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τον κ. Θεόφιλο Ρόζενμπερκγ.

Μόλις δύο εβδομάδες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που ακύρωσε ως αντισυνταγματικές τις αναγκαστικές παραιτήσεις του προέδρου και δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου τον περασμένο Μάιο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απομακρύνει εκ νέου τον κ. Γιαννόπουλο.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η κλήση σε ακρόαση του κ. Γιαννόπουλου από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την «πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του».

Η ανακοίνωση

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας της προηγούμενης ακρόασης – όπως υπεδείχθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) – οι ισχυρισμοί του κ. Γιαννόπουλου κρίθηκαν «αβάσιμοι».

Έτσι, χωρίς καθυστέρηση, υπεγράφησαν και αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, οι κοινές υπουργικές αποφάσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ανοίγοντας ξανά την πόρτα του Κέντρου στον κ. Θεόφιλο Ρόζενμπερ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γιαννόπουλος φέρεται να προσφεύγει και πάλι στο ΣτΕ.

Απάντηση Θ. Γιαννόπουλου

Επιβεβαίωσε ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος το απόγευμα της Πέμπτης τις φήμες που τον ήθελαν να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ενώ στη σχετική ανακοίνωση του καταλογίζει στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, «εμμονική στάση».

Σε αυτή, μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας αγνόησε προκλητικά κάθε έννοια νομιμότητας και επιδεικτικά με κάθε έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, αποφάσισε για μια ακόμη φορά να διακόψει βίαια τα καθήκοντά μου, με στοιχείο τον τραμπουκισμό».

Και συνεχίζει: «Στα αδιέξοδά της, στα προβλήματά της και την αντισυνταγματική της συμπεριφορά η απάντησή μου θα είναι και πάλι θεσμική.

Η επιστημονική και πολιτική ιστορία μου καθιστούν επιβεβλημένη την προσφυγή μου στη Δικαιοσύνη επιφυλασσόμενος και κάθε άλλης νόμιμης αντίδρασής μου, καθώς θίγονται ευθέως η αξιοπρέπειά μου, η ηθική μου αλλά και η νομική πλευρά ζητημάτων.

Στη παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας με λύπη μου διαπιστώνω ότι της περισσεύουν μόνο οι κραυγές και της λείπει το θάρρος. Την βαθύτατα προσβλητική και αντιθεσμική συμπεριφορά της, την παραδίδω στην κρίση της κοινωνίας, αλλά και του Πρωθυπουργού, επί των ημερών του οποίου τοποθετήθηκα στην τιμητική αυτή θέση».